8_March

Се одбележува 8-ми Март, Денот на жената

Охрид, 8. март 2017 (ОХРИДПРЕС) – Одбележувањето на Меѓународниот ден на жената е поврзан со храбрите, но сепак обични жени, кои успеаја да ја сместат во историјата идејата која се провлекувала во вековите наназад, еднаквост на жените и мажите во општеството.

Почетокот на минатиот век беше време на индустријализација, но и на нови и радикални идеи. 28 февруари 1909-та година од страна на Социјалистичката партија на Америка е востановен Националниот ден на жената. Една година подоцна со средбата во Копенхаген, Денот на жената добива Интернационален карактер во чест на движењето на жените за женските права.

Следната година, Меѓународниот ден на жената се прославува за прв пат во Австрија, Данска, Германија и Швајцарија, а потоа започнуваат да го прославуваат и жените во останатите европски и светски земји. (Крај)

извор: ОхридПрес фото: архива