Избор Локална самоуправа Охрид
Охрид, 26. октомври 2018 (ОХРИДПРЕС) – До јуни следната година треба да заврши предвидената реконструкција на „Кеј Македонија“. Проектот е веќе изработен од страна на фирмата „Астрекс“ од Скопје, инвестицијата ќе чини над 1.200.000 евра, а парите ќе бидат обезбедени дел од Светска банка и дел од буџетот на општина Охрид. Рекострукцијата ќе биде во […]Прочитај повеќе
Избор Локална самоуправа
Охрид, 26. октомври 2018 (ОХРИДПРЕС) – Во рамките на проектот на Министерството за образование и наука „Заедничка грижа за правилно насочување на учениците“, што го имплементира ОУ „Ванчо Николески“ од  Лескоец, денеска ученици од прво до петто одделение од  подрачното училиште во Косел со нивни наставнички ја посетија општина Охрид. Тие имаа средба со Прочитај повеќе
Локална самоуправа
Охрид, 25. октомври 2018 (ОХРИДПРЕС) – Во понеделник, на 29-ти октомври, со почеток во 19:00  часот се свикува Собир на граѓани  за месната заедница Трпејца, село Трпејца. Собирот ќе се одржи во основното училиште во селото. На собирот ќе се врши избор на Совет на месна заедница. Врз основа на Статутот на општина Охрид: Член […]Прочитај повеќе
Локална самоуправа
Охрид, 25. октомври 2018 (ОХРИДПРЕС) – Согласно активностите на Г1 програмата за локален економски развој на Општина Охрид за 2018- та година, синоќа во големата сала на Општина Охрид се реализираа советувања и обука за процесот на сертификација на производство на органска храна. Обуките ги одржа  Горан Колев, овластен контролор на целокупниот опсег на сертрификација Прочитај повеќе
Економија Избор Локална самоуправа Охрид
Охрид, 25. октомври 2018 (ОХРИДПРЕС) – Во големата сала на општина Охрид, утре напладне ќе се одржи презентација на проектот „Реконструкција на Кеј Македонија“. По обраќањето на градоначалникот на Охрид, проф. д-р Јован Стојаноски, пред присутните ќе биде презентиран овој исклучително важен проект, а потоа ќе следи дискусија. На настанот ќе присуствуваат претставници Прочитај повеќе
Избор Локална самоуправа Охрид
Охрид, 25. октомври 2018 (ОХРИДПРЕС) – Општина Охрид учествуваше на состанокот на управниот одбор на Унијата на општини, што вчера се одржа во градот Гебзе, во Турција. На истиот биле разгледувани можностите за соработка помеѓу општините во реализација на проекти. – Во таа насока, општина Охрид со поддршка на општината Зејтинбурну ќе започне со разгледување Прочитај повеќе
Избор Локална самоуправа
Охрид, 24. октомври 2018 (ОХРИДПРЕС) – Од општина Охрид ги известуваат сите кандидати кои имаат поднесено пријава по јавниот повик за ангажирање на лица за формирање на тимови за пoдготовка на предлог проекти и нивна имплементација преку програмите на ЕУ дека писменото тестирање ќе се спроведе во понеделник, на 29-ти октомври, во 12:00 часот во […]Прочитај повеќе
Избор Локална самоуправа ОБРАЗОВАНИЕ Охрид
Охрид, 24. октомври 2018 (ОХРИДПРЕС) – Безбедносната состојба во охридските основни и средни училишта е релативно добра но потребна е  понатамошна поинтензивна соработка меѓу менаџерскиот тим на овие институции и полицијата со цел да се намалат одредени ризици и состојби кои предизвикуваат загриженост кај децата и родителите. Ова беше заклучено на првиот работен Прочитај повеќе
Избор Локална самоуправа Охрид
Охрид, 24. октомври 2018 (ОХРИДПРЕС) – За вторник, 30-ти октомври е закажана 17-та седница на Советот на општина Охрид. На дневен ред ќе се најдат предлог-одлука за усвојување на елаборатот за проценка на штети од поплавите кои го зафатија Охрид на 17-ти август годинава, како и предлог-одлуката за донесување на буџетскиот календар. Пред советниците ќе […]Прочитај повеќе
Избор Локална самоуправа Охрид
Охрид, 24. октомври 2018 (ОХРИДПРЕС) – Попладне 17:00 часот во големата сала на општина Охрид ќе се одржи состанок со претседателите на Месните заедници од руралните населени места, во организација на Секторот за туризам и локален економски развој. На состанокот ќе стане збор за процесот и отпочнувањето на активностите за изработка на Стратегијата за рурален […]Прочитај повеќе