Избор Локална самоуправа Охрид
Охрид, 27. септември 2018 (ОХРИДПРЕС) – Во организација на охридската локална самоуправа, денес се одржа презентација за финансиската поддршка на инвестициите, на која учествуваа охридски стопанственици и вработени во Секторот за туризам и локален економски развој при општина Охрид. Овој важен проект на Владата на Република Македонија го претставија министерката за Прочитај повеќе
Економија Избор Локална самоуправа
Охрид, 27. септември 2018 (ОХРИДПРЕС) – Општина Охрид заедно со Друштвото за производство трговија и услуги „О3 Инвест“ од Скопје, го организира првиот Саем за Вработување и Пазар на Идеи, кој ќе се одржи на 5-ти октомври во Охрид. Придобивките од учеството на саемот се запознавање лице во лице со барателите на работа, поврзување со […]Прочитај повеќе
Избор Локална самоуправа
Охрид, 27. септември 2018 (ОХРИДПРЕС) – Неконтролираното фрлање на градежен шут се` почесто создава проблеми во тековното работење на ЈП „Охридски комуналец“. – Граѓанската неодговорност во овој поглед е видлива на многу локации во градот и околината. Последниот пример на кршење на Законот за јавна чистота со кој е забрането депонирање и фрлање на градежен […]Прочитај повеќе
Избор Локална самоуправа Охрид
Охрид, 27. септември 2018 (ОХРИДПРЕС) – Министерката без ресор во Владата на Република Македонија, задолжена за странски инвестиции, Зорица Апостолска, денес ќе реализира работна посета на Општина Охрид, каде ќе оствари работна средба со претставници на локалната бизнис заедница. Во рамките на посетата, министерката Апостолска ќе одржи работен состанок со Прочитај повеќе
ЕКОЛОГИЈА Избор Локална самоуправа Охрид
Охрид, 27. септември 2018 (ОХРИДПРЕС) – По цели десет години, денес ќе започне чистењето на „Мауцкер“, најголемата дива депонија во Охрид, која претставува грда слика на самиот влез на градот. Екипи на Јавното претпријатие „Охридски комуналец“ денес ќе започнат да ја расчистуваат депонијата, а според најавите, на почетокот на акцијата денес ќе присуствуваат и Прочитај повеќе
Локална самоуправа
Охрид, 26. септември 2018 (ОХРИДПРЕС) – Од ЈП „Охридски комунелац“ распишуваат оглас за продажба на расходовани и неупотребливи возила. – Се известуваат сите физички и правни лица на територијата на општина Охрид дека ЈП „Охридски комуналец“ од Охрид врши продажба на расходовани, неупотребливи стари возила, информираат од претпријатието. Сите заинтересирани Прочитај повеќе
Избор Локална самоуправа Охрид
Охрид, 25. септември 2018 (ОХРИДПРЕС) – Делегација на Општина Охрид, предводена од претседателката на советот Живка Ангелоска и секреторот на општината Игор Бежоски, беше во посета на Александровац, Република Србија, на традиционалната манифестација „Жупска берба 2018“. Традиционалната манифестација која датира од 1963 година, се одржа во терминот од 20-ти до 23-ти Прочитај повеќе
Избор Локална самоуправа
Охрид, 25. септември 2018 (ОХРИДПРЕС) – Општина Охрид, заедно со претставници од други седум градови од Србија, Украина и Турција, е учесник на Тренинг програмата „Овозможување локална демократија и холистички урбан развој преку SymbioCity пристап“. Програмата е во организација на Интернационалниот центар за Локална демократија (ICLD) од Шведска и SKL International Прочитај повеќе
Економија Избор Локална самоуправа Охрид
Охрид, 25. септември 2018 (ОХРИДПРЕС) – Имавме една одлична туристичка сезона, досегашните вложувања и промоции покажаа резултат, проширена сезоната од април до крај на октомври што е извонредно за Охрид. Ова е првичниот впечаток на градоначалникот проф. д-р Јован Стојаноски како протече летната туристичка сезона во Охрид. Во периодот кој е пред нас, ова ќе […]Прочитај повеќе
Локална самоуправа
Охрид, 25. септември 2018 (ОХРИДПРЕС) – Општина Охрид објавува соопштение за организирање на јавна анкета и јавна презентација на АУП за промена на границата на две соседни градежни парцели ГП 2.5.66 и ГП 2.5.65 помеѓу КП 16661/1 и др. и КП 16660, КO Охрид 3, со основна класа на намена А1-Домување во стамбени куќи во […]Прочитај повеќе