Локална самоуправа
Охрид, 11. декември 2018 (ОХРИДПРЕС) – Општина Охрид објави јавен повик до доверителите на општина Охрид и доверителите на единките корисници, основани од општина Охрид. Врз основа на 27 став (2) од Законот за финансирање на единиците на локалната самоуправа („Службен весник на Република Македонија“ бр.61/04, 96/04,67/07, 156/09, 47/11, 192/158 и 209/18) и на член Прочитај повеќе
Локална самоуправа Охрид Спорт ТОП ВЕСТИ
Охрид, 11. декември 2018 (ОХРИДПРЕС) – Охрид е подготвен за вториот камп на фондацијата Реал Мадрид, кој од 14-ти до 18 -ти јануари ќе се одржува во хотелот „Аквалина“. Деталите ќе бидат соопштени денеска на прес конференција од 11:00 часот во малата општинска сала. Ќе зборуваат градоначалникот Јован Стојаноски и Влатко Тодев, прв човек на […]Прочитај повеќе
Локална самоуправа Охрид ТОП ВЕСТИ
Охрид, 11. декември 2018 (ОХРИДПРЕС) – Денеска ќе се одржи јавната расправа за фискална стратегија и нацрт програмите за буџетот. Општина Охрид минатиот месец ги објави Нацрт програмите и фискалната стратегија врз основа на кои ќе биде изготвен општинскиот буџет за 2019 година. Јавната расправа ќе се одржи во големата општинска сала со почеток во […]Прочитај повеќе
Локална самоуправа
Охрид, 10. декември 2018 (ОХРИДПРЕС) – Во врска со вториот повик за аплицирање со проектни предлози во рамките на ИПА-програмата за прекугранична соработка меѓу Република Македонија и Република Албанија за периодот 2014-2020 година, денес се одржа третата инфо-сесија. – Програмата за прекугранична соработка меѓу Република Македонија и Република Албанија ќе се Прочитај повеќе
Економија Локална самоуправа Охрид ТОП ВЕСТИ
Охрид, 10. декември 2018 (ОХРИДПРЕС) – Проектите во југозападниот регион, финансирани со средствата од програмата за рамномерен регионален развој се завршени во предвидениот рок, за следната година тие ќе пораснат за 50%, односно нашиот регион ќе има на располагање 39 милиони денари. Министерот за локална самоуправа Сухејл Фазлиу, извршат увид на изведените работи на Прочитај повеќе
Избор Култура Локална самоуправа Охрид ТОП ВЕСТИ
Охрид, 8. декември 2018 (ОХРИДПРЕС) – Во Куќата на Уранија-МАНУ, синоќа свечено беше отворена изложбата на фотографии „По трагите на светите Кирил и Методиј“. На свеченоста, во името на организаторите, општина Охрид, Амбасадата на Република Словачка во Република Македонија и Словачката национална библиотека, се обратија градоначалникот на Охрид, проф. д-р Јован Прочитај повеќе
Избор од Уредникот Култура Локална самоуправа Охрид ТОП ВЕСТИ
Охрид, 7. декември 2018 (ОХРИДПРЕС) – Во Дијамантската сала на хотелот „Инекс Горица“ во Охрид, вечерва се одржа Свечената академија по повод 8-ми декември – Св. Климент Охридски – Патрон празник на градот. Грандиозно е делото Св. Климентово, кое и ден денес, после повеќе од 11 векови е наш патоказ по кој треба да се […]Прочитај повеќе
Избор Култура Локална самоуправа
Охрид, 7. декември 2018 (ОХРИДПРЕС) – Во рамките на чествувањето на 8-ми Декември – Денот на Св. Климент Охридски – Патрон на Охрид, денеска беше промовирана антологијата на песни за Охрид. Поетската антологија „Дојди во Охрид“ ја приредија проф. д-р Димитар Пандев и поетот Славе Ѓорѓо Димоски, а е во издание на општина Охрид. Градоначалникот […]Прочитај повеќе
Локална самоуправа
Охрид, 7. декември 2018 (ОХРИДПРЕС) – Во Охрид се одржа третата сесија од форумот на заедници што ја организира општина Охрид како дел од проектот „Зајакнување на општинските совети“. – Во рамки на сесијата беа презентирани предлог проектите за социјална инклузија, согласно предлог концептите, кои беа прифатени од страна на форумот, на втората форумска сесија. Прочитај повеќе
Локална самоуправа
Охрид, 6. декември 2018 (ОХРИДПРЕС) – Екипи на ЈП „Охридски Комуналец“ спроведоа акција за расчистување на делницата од магистралниот пат Охрид-Скопје, на потегот од сообраќајната клучка на влезот во Охрид до селото Подмолје. – Расчистен е расфрланиот ситен комунален отпад (пластична и картонска амбалажа, лименки и др.) околу коловозните ленти. Ангажирани беа Прочитај повеќе