ЕКОЛОГИЈА Избор Локална самоуправа Охрид
Охрид, 27. септември 2018 (ОХРИДПРЕС) – По цели десет години, денес ќе започне чистењето на „Мауцкер“, најголемата дива депонија во Охрид, која претставува грда слика на самиот влез на градот. Екипи на Јавното претпријатие „Охридски комуналец“ денес ќе започнат да ја расчистуваат депонијата, а според најавите, на почетокот на акцијата денес ќе присуствуваат и Прочитај повеќе
Локална самоуправа
Охрид, 26. септември 2018 (ОХРИДПРЕС) – Од ЈП „Охридски комунелац“ распишуваат оглас за продажба на расходовани и неупотребливи возила. – Се известуваат сите физички и правни лица на територијата на општина Охрид дека ЈП „Охридски комуналец“ од Охрид врши продажба на расходовани, неупотребливи стари возила, информираат од претпријатието. Сите заинтересирани Прочитај повеќе
Избор Локална самоуправа Охрид
Охрид, 25. септември 2018 (ОХРИДПРЕС) – Делегација на Општина Охрид, предводена од претседателката на советот Живка Ангелоска и секреторот на општината Игор Бежоски, беше во посета на Александровац, Република Србија, на традиционалната манифестација „Жупска берба 2018“. Традиционалната манифестација која датира од 1963 година, се одржа во терминот од 20-ти до 23-ти Прочитај повеќе
Избор Локална самоуправа
Охрид, 25. септември 2018 (ОХРИДПРЕС) – Општина Охрид, заедно со претставници од други седум градови од Србија, Украина и Турција, е учесник на Тренинг програмата „Овозможување локална демократија и холистички урбан развој преку SymbioCity пристап“. Програмата е во организација на Интернационалниот центар за Локална демократија (ICLD) од Шведска и SKL International Прочитај повеќе
Економија Избор Локална самоуправа Охрид
Охрид, 25. септември 2018 (ОХРИДПРЕС) – Имавме една одлична туристичка сезона, досегашните вложувања и промоции покажаа резултат, проширена сезоната од април до крај на октомври што е извонредно за Охрид. Ова е првичниот впечаток на градоначалникот проф. д-р Јован Стојаноски како протече летната туристичка сезона во Охрид. Во периодот кој е пред нас, ова ќе […]Прочитај повеќе
Локална самоуправа
Охрид, 25. септември 2018 (ОХРИДПРЕС) – Општина Охрид објавува соопштение за организирање на јавна анкета и јавна презентација на АУП за промена на границата на две соседни градежни парцели ГП 2.5.66 и ГП 2.5.65 помеѓу КП 16661/1 и др. и КП 16660, КO Охрид 3, со основна класа на намена А1-Домување во стамбени куќи во […]Прочитај повеќе
Избор Локална самоуправа
Охрид, 24. септември 2018 (ОХРИДПРЕС) – Екипи на ЈП „Охридски комуналец“ започнаа со замена на старите и дотраени корпи за ситен отпад со нови. – Заменети се 10 корпи во паркот кај Градското пристаниште, а во текот на наредните денови ќе се врши замена на корпите за ситен отпад и на останатите места, информираат од […]Прочитај повеќе
Избор Локална самоуправа Охрид
Охрид, 24. септември 2018 (ОХРИДПРЕС) – Слаб интерес покажале охридските приватни станоиздавачи за online промоција на туристичките капацитети на веб страната на општината. Во месец април општина Охрид, согласно Програмата за поттикнување на развојот на туризмот објави јавен повик за промовирање на приватните станоиздавачи и регистрирани даватели на услуги во Прочитај повеќе
Избор Локална самоуправа Охрид
Охрид, 21. септември 2018 (ОХРИДПРЕС) – Градоначалникот на Охрид, Јован Стојаноски, заедно со охридските пратеници во македонското Собрание, Томислав Тунтев и Жаклина Лазареска и бројни охриѓани, денес се вклучи во Мировниот марш што се одржа во Охрид, а по повод 21-ви септември, меѓународниот ден на мирот. Централното случување на настанот беше на Градскиот плоштад, Прочитај повеќе
Избор Локална самоуправа
Охрид, 21. септември 2018 (ОХРИДПРЕС) – Општина Охрид, со цел реализација на проектот „Ирц-Хермес“, кој е финансиран од Европската Унија, како дел од програмата на „Интерег Балкан Медитеран 201-2020“, објавува јавен оглас за ангажман на проектен персонал. Потребните информации можат да се најдат на следните линкови: ИРЦ-ХЕРМЕС МКД ИРЦ-ХЕРМЕС ЕНГ извор: Општина Охрид Прочитај повеќе