Избор Локална самоуправа Охрид
Охрид, 25. март 2018 (ОХРИДПРЕС) – Синоќа во хотелот „Метропол“ во Охрид започна 30. јубилејно издание на реномираниот интернационален натпревар по меѓународно хуманитарно право „Жан Пикте“. Во  наредните седум дена 48 тимови од 29 земји со 144 учесници – студенти, ќе се натпреваруваат во решавањето на дадени кризни ситуации, со менување на улогите во процесот. Прочитај повеќе
Избор Локална самоуправа Охрид
Охрид, 23. март 2018 (ОХРИДПРЕС) – Бесплатен превоз на лицата од трета доба низ градов и селските средини. Оваа можност била разгледана на средбата на првиот човек на Охрид, Јован Стојаноски со претседателот и претставници на Здружението на пензионери од Охрид  и Дебрца. При посетата, Стојаноски истакна дека локалната власт ќе ги подржува проектите на […]Прочитај повеќе
Избор Локална самоуправа Охрид
Охрид, 22. март 2018 (ОХРИДПРЕС) -Познати корисниците на субвенции за комунални трошоци. Општина Охрид по распишаниот оглас за субвенционирање на трошоци за комунални усуги, донесе одлука кои од подносителите ги исполнуваат условите за користење на субвенции пропишани во објавата на Јавниот оглас. Имињата на корисниците се објавени на општинската веб страна. (Крај) извор: Прочитај повеќе
Избор Локална самоуправа Охрид
Охрид, 21. март 2018 (ОХРИДПРЕС) – Ј.П „Охридски комуналец“ симболично го одбележа првиот ден на пролетта со засадување на декоративни дрвја од видот црвена слива (prunus cerasifera). Засадени се вкупно 50 садници на повеќе локации – покрај пешачката патека пред хотелот „Палас“, на влезот во Охрид кај сообраќајната клучка и покрај новоизградената патека кај Прочитај повеќе
Локална самоуправа
Охрид, 20. март 2018 (ОХРИДПРЕС) – Решавањето на проблемот со загаденоста на водата во селските водоводи, беше тема на средбата со претставниците на месните заедници од коселското подрачје. – На средбата на која присуствуваа претставници на Локалната самоуправа, Центарот за јавно здравје, МЈП „Проаква-РЕ Водовод-Охрид“ и Дирекцијата за храна и ветеринарство, Прочитај повеќе
Избор Локална самоуправа Охрид
Охрид, 17. март 2018 (ОХРИДПРЕС) – Правните и физичките лица доколку сакаат да постават урбана опрема, ќе треба да поднесат барање и да ја испочитуваат постапката за добивање одобрение за користење на истата. Заинтересираните треба да достават барање за извод од програмата за урбана опрема до Секторот за урбанизам и заштита на животна средина. Како […]Прочитај повеќе
Економија Избор Локална самоуправа Охрид
Охрид, 15. март 2018 (ОХРИДПРЕС) – Концесиите за плажите да се издаваат за период подолг од пет години, старите концесионери да имаат предност при конкурирање за истите или пак плажите да се издаваат со непосредна спогодба беа посочени како главни барања од страна на концесионерите на плажите долж охридското крајбрежје на дебатата со градоначалникот и […]Прочитај повеќе
Економија Избор Локална самоуправа Охрид
Охрид, 15. март 2018 (ОХРИДПРЕС) – Состојбата со нивото на Охридското Езеро будно се следи и се преземаат потребните мерки во случај да продолжат ваквите временски прилики, беше заеднички заклучено на денешната средба на градоначалникот на Охрид Јован Стојаноски и директорот на АД ЕЛЕМ Драги Миноски. – Континуирано ја следиме состојбата со нивото на Охридското Прочитај повеќе
Избор Локална самоуправа Охрид
Охрид, 15. март 2018 (ОХРИДПРЕС) – Во големата сала на Општина Охрид денес започна јавната дебата за издавање под концесија на плажите долж охридското крајбрежје. Средбата ја води градоначалникот Јован Стојаноски и претставници на Секторот за урбанизам. Присутни се актуелните и потенцијалните концесионери на атрактивните плажи на брегот на Охридското Езеро. (Крај) Прочитај повеќе
Избор Локална самоуправа Охрид
Охрид, 14. март 2018 (ОХРИДПРЕС) – Нема апсолутно никакви промени во цената на дулијата во изнајмувањето на тезгите, туку само законски се регулираат услуги за кои досега тоа не било направено. Ова беше одговорот на координаторот на советничката група на СДСМ, Константин Георгиевски на обвинувањата дека се зголемуваат цените на услугите што ги врши ЈП […]Прочитај повеќе