046 - За Охрид се зборува
Охрид, 6. април 2015 (ОХРИДРЕС) – Инспириран од Македонската герила која не сака повеќе да живее во Орвеловата 1984 го искористив мојот еднонеделен престој во Охрид за преку „кафе муабет“ и „Еко дружби“ да придонесам за подигнувањето на јавната свест. Не бев изненаден од пасивноста, разочараноста на индивидуалците кои мислат дека одат против ветерници или […]Прочитај повеќе
046 - За Охрид се зборува Избор Охрид
Охрид, 3. април 2015 (ОХРИДПРЕС) – Да почнам од најактуелното, најтазе. Од пред два дена менаџментот на Јавното претпријатие „Билјанини Извори“ доби генијална идеја за наплата на паркингот. Од пред неколку денови, агенција за обезбедување заедно со полицијата ќе помагаат во наплатата на паркингот во Охрид. Мислам, ваква генијална идеја немало со години, не само […]Прочитај повеќе
046 - За Охрид се зборува Избор Охрид
Охрид, 1. април 2015 (ОХРИДПРЕС) – Заврши четвртиот циклус на проектот „046 – За Охрид се зборува“ на OhridPress и Супер радио во кој изминативе два месеци пишуваа адв. Александар Карали, Спаско Костоски од здружението „ЕКУЛТУР“ и интернационалниот водич во планина Антонио Додевски. „046 – За Охрид се зборува“ останува проект на Супер радио и […]Прочитај повеќе
046 - За Охрид се зборува
Охрид, 26. март 2015 (ОХРИДПРЕС) – Тие на работа одеа од  седум. До осум го пиеја првото утринско  колективно кафе. После кафето детално ги прелистуваа сите два весници „Вечер“ и „Нова Македонија“ уздуж и попреко. За волја на вистината, „Новата Македонија“ мораа да ја листаат со помош на некој колега, затоа што форматот беше проектиран […]Прочитај повеќе
046 - За Охрид се зборува
Охрид, 13. март 2015 (ОХРИДПРЕС) – Провинцијата е мало место на брегот на најубавото езеро, ама сепак далеку од големиот град. Жителите кога ќе се преселат во големиот град без исклучок ги нарекуваат провинцијалци. Провинцијалците најчесто се сметаат  за некултурни, неписмени, неинтелегентни и секогаш автомобилот низ големиот град го возат со помала брзина од Прочитај повеќе
046 - За Охрид се зборува Избор
Охрид, 27. февруари 2015 (ИНПРЕС) – Ќе се обидеме да направиме една паралела, помеѓу љубовните  лудости кои младите охриѓани ги правеле во минатото и оние кои денес ги практикуваат. За ваков експеримент, потребно ни е за миг да отпатуваме во една подалечна временска димензија, во времето кога топлата летна ноќ ќе навлезела во одаите на […]Прочитај повеќе
046 - За Охрид се зборува Избор
Охрид, 23. февруари 2015 (ИНПРЕС) – Почитувани читатели, помина првата третина од циклусов, а јас останав без текст! И, како да не остане човек без текст? Кога во време на „бомби“, да фрлаш со „тегнало“ е исто како со „лајца да го празниш езероно“ за да спречиш поплава, а од другата страна, истовремено некој ја […]Прочитај повеќе
046 - За Охрид се зборува Избор
Охрид, 13. февруари 2015 (ОХРИДПРЕС) – Еден, брилијатно шеговит, припадник на ромската етничка заедница во РМ (согласно преамбулата), на својот другар му вели: – Да ти кажам пред некој ден го отворам фрижидерон и ко ќе видам во него – Немат шо немаше: кашкавал немаше, салама немаше, сирење немаше, млеко немаше, јогурт немаше… Немат шо […]Прочитај повеќе
046 - За Охрид се зборува Избор Охрид
Не треба голема мудрост за да се заклучи дека лошата економска, социјална и демографска состојба на Охрид е директно поврзана со пропаста на големите економски капацитети „ЕМО“, „Отекс“, „Братство“ итн. Гигантите вработуваа значаен дел од работоспособното население и беа движечка сила на градот. Добро се сеќаваме како изледаше чаршијата кога 3 – 4 илјади луѓе […]Прочитај повеќе
046 - За Охрид се зборува Избор
Да излезе човек по Охридската чаршија и да спроведе анкета меѓу Охриѓани (толку колку шо ги имаТ) и да постави едно единствено прашање: Шчо напрајфме со нашиот Охрид? – Шо да напрајме ре, Нишчо ич… ако налеташ на  песимист. – Како шо напрајфме – па све шо ветивме напрајфме… дури и појќе од шо ветивме… […]Прочитај повеќе