046 - За Охрид се зборува
Многу ја сакам историјата, но ми прави многу забуни во главата. Најпознатото мото за историјата, е дека историјата ја пишуваат победниците. Тоа го разбирам. Но, ако е тоа така, што прават тогаш губитниците. Ја прифаќаат онака како што е напишана или пак си даваат толкувања на така напишаната историја, оправдуваќи го својот пораз. Еве, да […]Прочитај повеќе
046 - За Охрид се зборува
Сметам дека минатото може да не научи на многу нешта, впрочем многу одговори за иднината лежат токму во минатото. Оттука произлегува светоста да се живее во град богат со минато, богат со историја, настани и случки каков што е Охрид. Град на кој можеме во целост да бидеме горди. Охрид постоел, постои и ќе постои, […]Прочитај повеќе
046 - За Охрид се зборува
Кога од страна на OhridPress ми беше понудено да учествувам во проектот „046 – За Охрид се зборува“, за моето деби, како колумнист, подготвував една анализа на необјавената песна на Прличев „Охридскиот џган“, Мисирковата книга „За македонцките работи“ и „Владетел“ на Макијавели. Додека ја барав поврзаноста, на она што го имаат пишувано тројцата автори, за […]Прочитај повеќе
046 - За Охрид се зборува
Охрид, мојот град, мој почеток, мојата светост, мое минато, моја иднина, и мој крај! Се мое é и ќе биде поврзано со овој град. Од тука сум започнал сé, од првиот мој чекор до денес и нема да дозволам некој да ја одземе мојата иднина во овој град. Во еден живот многу важни се спомените, […]Прочитај повеќе
046 - За Охрид се зборува
Размислувајќи која од многуте теми кои се актуелни во Македонија и нашиот Охрид, сепак се одлучив за една од поактуелните, а тоа е се помасовното иселување  на младите луѓе од Македонија и според статистиката Охрид како рекордер по иселување на младата популација. Наспроти  големите суми народни пари кои владата на Република Македонија ги дава за […]Прочитај повеќе