ЕКОЛОГИЈА Избор ОБРАЗОВАНИЕ Охрид ТОП ВЕСТИ
Охрид, 13. декември 2018 (ОХРИДПРЕС) – Во петок, на 14-ти декември, во ОУ „Григор Прличев“ ќе се одржи ЕКО работилница за подигање на еколошката свест на учениците. Истата е во организација на Гете Институт, а ќе започне во 13:30 часот. – Покрај планираната работилница ќе се одржи и прес конференција на која ќе стане збор […]Прочитај повеќе
ЕКОЛОГИЈА Избор од Уредникот Охрид ТОП ВЕСТИ
Охрид, 12. декември 2018 (ОХРИДПРЕС) – Од Граѓанската иницијатива Охрид SOS посочуваат на уште една точка каде несовесните граѓани фрлаат ѓубре во огромни количини. – Неодамна, нашата сограѓанка Маја Чубриќ, која често пешачи по патеката од Рача до Горно Коњско, со своите пријателки Душица Мато, Ана Мато и Верица Гоџоска, ни ги испрати овие фотографии. […]Прочитај повеќе
ЕКОЛОГИЈА Избор Охрид ТОП ВЕСТИ
Охрид, 12. декември 2018 (ОХРИДПРЕС) – Поддршката од Фондот за доверба ПОНТ, како и средствата кои ќе се добијат од наградата Pathfinder за 2018 значајно ќе придонесе националниот парк „Галичица“ да биде многу поблиску до парковите со подолга традиција. Нашиот национален парк е едно од шесте заштитени подрачја во екорегионот Преспа-Охрид, кои ќе добијат сериозна […]Прочитај повеќе
ЕКОЛОГИЈА Избор од Уредникот Локална самоуправа Охрид ТОП ВЕСТИ
Скопје/Охрид, 11. декември 2018 (ОХРИДПРЕС) – Владата на Република Македонија, на денешната 107-ма редовна седница донесе одлука за формирање на Јавно претпријатие „Колекторски систем“ за заштита на Охридското Езеро од отпадни и загадени води. Новото јавно претпријатие, ги презема сите обврски и во иднина ќе управува и стопанисува со колекторскиот систем за заштита Прочитај повеќе
ЕКОЛОГИЈА Избор Македонија
Охрид/Атина, 4. декември 2018 (ОХРИДПРЕС) – Денес и утре во Атина се одржува работен состанок на експерти од сите земји на Дримскиот басен (Македонија, Албанија, Црна Гора, Косово и Грција). Експертите активно ќе работат на анализа на причинско – последичните врски на проблемите во Дримскиот басен и суб басените на езерата Охридско, Преспанско и Скадарско. […]Прочитај повеќе
ЕКОЛОГИЈА Локална самоуправа Охрид ТОП ВЕСТИ
Охрид, 3. ноември 2018 (ОХРИДПРЕС) – Ископ, проширување и продлабочување на каналот „Студенчишта“ е една од мерките што треба да се преземат за спречување на поморот на плашицата. На денешната вонредна седница која беше свикана по барање на советничката група на ВМРО-ДПМНЕ, а се однесуваше на неодамнешниот помор на рибата во каналот „Студенчишта“, тие побараа […]Прочитај повеќе
ЕКОЛОГИЈА Избор Охрид ТОП ВЕСТИ
Охрид, 29. ноември 2018 (ОХРИДПРЕС) – Управата за хирометеоролошки работи (УХМР) има современ систем за предување за поплави и нови, модерни мерни инструменти донирани од Германското друштво за меѓународна соработика- ГИЗ, но нема ниту кадар, ниту доволно средства да ги одржува и да овозможи нивно долгорочно функционирање. Раководителот на оддрелот за хидрологија при Прочитај повеќе
ЕКОЛОГИЈА Охрид ТОП ВЕСТИ
Охрид, 27. ноември 2018 (ОХРИДПРЕС) – Врнежите од дожд деновиве придонесоа водостојот на Охридското Езеро во моментов да се искачи над просечното ниво за месец ноември. Според денешните мерења на УХМР, езерското ниво е на котата од 693,30 метри надморска височина, што е за 13 сантиметри над нултата кота и 4 сантиметри над просечното ниво […]Прочитај повеќе
ЕКОЛОГИЈА Избор од Уредникот Охрид ТОП ВЕСТИ
Охрид, 23. ноември 2018 (ОХРИДПРЕС) – Употребените моторни масла од пловните објекти се уште еден голем проблем со кој се соочува каналот „Студенчишта“, но и Охридското Езеро, посочуваат од Граѓанската иницијатива Охрид SOS. За разлика од националниот проект на „Sunilens“ за прибирање на употребеното масло од домаќинствата и угостителските објекти, кој има голем Прочитај повеќе