ЕКОЛОГИЈА Избор Охрид
Охрид, 22. ноември 2018 (ОХРИДПРЕС) – Пратеничките на партијата ДОМ поднесоа три амандмани на Буџетот и тоа за аерозагадувањето и колекторите во Охрид и Дојран, како ургентни потреби за следната година. – Амандманот за Охридското Езеро обезбедува средства во висина од 11 милиони евра за доизградба на колекторскиот систем, со оглед на тоа што е […]Прочитај повеќе
ЕКОЛОГИЈА Избор од Уредникот Охрид
Охрид, 19. ноември 2018 (ОХРИДПРЕС) – За да помогне во случајот со рибниот фонд во Студенчишко блато и недоволното количество на вода и кислород во водата во каналот, АД ЕЛЕМ му понуди на Хидробиолошкиот завод од Охрид да обезбеди потопни пумпи кои ЕЛЕМ ќе ги позајми на заводот. Целта е да се обезбеди поголемо вртење […]Прочитај повеќе
ЕКОЛОГИЈА Избор од Уредникот Охрид
Охрид, 19. ноември 2018 (ОХРИДПРЕС) – Охридските еколози утрово алармираа дека во Студенчишкиот канал во Охрид плашицата се гуши поради недостаток на вода и кислород. – Во каналот „Студенчишта“ утрово се случува она од што се плашевме сите. Плашицата умира поради недостаток на водата во Каналот. Еден дел од каналот кај „Билјанини Извори“ е побелен […]Прочитај повеќе
ЕКОЛОГИЈА Избор Охрид
Охрид, 14. ноември 2018 (ОХРИДПРЕС) – Охрид е домаќин на шестата Годишна Дримска Конференција, на која граѓаните и организациите од Дримскиот басен ќе ја споделат нивната загриженост и ќе ги споделат пред јавноста последните истражување за коренот на проблемите со водите во Басенот и за тоа како можеме да се справиме со нив. – Како […]Прочитај повеќе
ЕКОЛОГИЈА Избор Охрид
Охрид, 13. ноември 2018 (ОХРИДПРЕС) – Утре во Охрид ќе се одржи шестата Годишна Дримска Конференција, на која граѓаните и организациите од Дримскиот басен ќе ја споделат нивната загриженост и ќе ги споделат пред јавноста последните истражување за коренот на проблемите со водите во Басенот и за тоа како можеме да се справиме со нив. […]Прочитај повеќе
ЕКОЛОГИЈА Избор Локална самоуправа Охрид
Охрид, 8. ноември 2018 (ОХРИДПРЕС) – Општина Охрид преку официјално соопштение апелира до одговорните на средување на проблемот со намалениот водостој на езерото. – Како општина, апелираме до надлежните инситуции и ја апострофираме на сериозноста на проблемот со моменталниот водостој на Охридското Езеро, особено на делот на каналот „Студенчишта“. Проблемот Прочитај повеќе
ЕКОЛОГИЈА Избор Општина Дебрца
Охрид/Скопје, 30. октомври 2018 (ОХРИДПРЕС) – Владата на Република Македонија, на денешната, 98-ма  седница ја разгледа и усвои Информацијата за обезбедување на финансиски средства за подготовка на тендерска документација за издавање на управувањето со комунален отпад во Југозападен, Пелагониски, Вардарски и Југоисточен плански регион под концесии. Во рамките на оваа Прочитај повеќе
ЕКОЛОГИЈА Избор Охрид
Охрид, 29. октомври 2018 (ОХРИДПРЕС) – Од АД „Електрани на Македонија“ да ги затворат испустите на реката  Црн Дрим кај Струга, апелираат од Граѓанската иницијатива Охрид SOS. – Водата во Охридско Езеро е значително намалена. Во каналот „Студенчишта“ има влезено поголема количина на плашица, која може да угине поради недостаток на кислород. Билјанини извори Прочитај повеќе
ЕКОЛОГИЈА Избор Охрид
Охрид, 23. октомври 2018 (ОХРИДПРЕС) – Читатели на OhridPress информираат дека е забележан лебед во водите на Охридското Езеро, кој денес имал рибарска жила и дел од јадица закачени на главата. Последен пат бил виден во близина на хотелот Royal View. За жал, ова не е прв ваков случај, затоа што овие убави птици, најчесто […]Прочитај повеќе
ЕКОЛОГИЈА Избор Охрид
Охрид, 12. октомври 2018 (ОХРИДПРЕС) – Скоро и да не помине викенд, а да немаме некоја поголема или помала акција за чистење на делови од Охрид. Секојдневно сме сведоци на објави на фотографии на социјалните мрежи од ѓубре расфрлано по плажите, но и по Галичица и околните предели. Супер радио пред почетокот на летото иницираше […]Прочитај повеќе