ЕКОЛОГИЈА Избор Охрид
Охрид/Скопје, 27. февруари 2017 (ОХРИДПРЕС) – Наместо случајот Маврово да ни биде лекција, во 2014 се најави инфраструктурниот бум во Националниот парк „Галичица“ и на крајбрежјето на Охридското Езеро, посочува Александра Бујароска од невладината организација „Фронт 21/42“. Во интервју за Утрински весник Бујароска дава образложение за заштитата на природата, која според Прочитај повеќе
ЕКОЛОГИЈА Избор Охрид
Охрид, 22. февруари 2017 (ОХРИДПРЕС) – По силните реакции во јавноста и затворањето на портите кај Струга, нивото на Охридското Езеро полека се нормализира. Според информациите на Управата за хидрометеоролошки работи, деновиве таа е на околу два сантиметра над дозволениот минимум. Тоа резултираше со значително намален водостој на реката Црни Дрим кај Ложани. – Прочитај повеќе
ЕКОЛОГИЈА Избор Охрид
Охрид, 22. февруари 2017 (ОХРИДПРЕС) – Како што најавија активистите од неформалната организација „Чист Охрид“, спроведоа уште една акција за чистење на патот кон Рамне. Со тоа тие ја одбележаа нивната јубилејна 20. акција. Беа собрани 15 вреќи отпад и голем број различни предмети, за кои младите еколози, велат дека не можеле да се сместат […]Прочитај повеќе
ЕКОЛОГИЈА Избор Охрид
Охрид, 21. февруари 2017 (ОХРИДПРЕС) – Откако ловороносецот Григор Прличев го „овенчаа“ со подземен контејнер пред неговиот споменик во центарот на Охрид, скоро на истата локација, повторно имаме нерешливи маки за одговорните. – Контејнерот наменет за собирање на отпадна хартија денес беше поставен на средината на пешачката патека. Не може да се помине. Не знам Прочитај повеќе
ЕКОЛОГИЈА Избор Охрид
Охрид, 20. февруари 2017 (ОХРИДПРЕС) – Активистите на неформалната оргнизација „Чист Охрид“ продолжуваат со еколошките акции. Кај населбата Рамне, волонтерите собраа најразличен отпад: голем број пластични шишиња, делови од WC школки, искршени пластични столици, стаклени тегли, градежен шут, најлонски ќеси, како и еден двосед. – Најлошо од сè е што беа Прочитај повеќе
ЕКОЛОГИЈА Избор Охрид
Охрид, 17. февруари 2017 (ОХРИДПРЕС) – При најновиот извршен хидро мониторинг, нивото на Охридското Езеро е еден сантиметар над дозволениот минимум, соопштува Управата за Хидро Метеоролошки Работи. Нивото, пак, на Црн Дрим кај Ложани е далеку под просекот. Повлекувањето на водата во езерото е најзабележливо покрај старото пристаниште, каде што има најголеми наноси и Прочитај повеќе
ЕКОЛОГИЈА Избор Охрид
Скопје/Охрид, 17. февруари 2017 (ОХРИДПРЕС) – Како дел од интернационалната програма „Еко градинка“, организацијата ОХО информира дека „Програмата за мали грантови“ повторно е отворена за градинките кои се членови во националната мрежа на еко градинки. Јавната установа Детска градинка „Јасна Ристеска“ Охрид исто така е членка на националната мрежа на еко градинки. Прочитај повеќе
ЕКОЛОГИЈА Избор Охрид
Охрид, 14. февруари 2017 (ОХРИДПРЕС) – Советникот Дејан Блажески денес излезе со реакција во врска со состојбата во која се наоѓа Охридското Езеро. – Како советник во Советот на Општина Охрид чувствувам морална одговорност за состојбата во која се наоѓа Охридското Езеро. Ги повикувам сите колеги советници, без оглед на политичката припадност, да поведеме Прочитај повеќе
ЕКОЛОГИЈА Избор Охрид
Охрид, 13. февруари 2017 (ОХРИДПРЕС) – Граѓанската иницијатива Охрид SOS објави фотографии на кои се гледаат последиците од повлекувањето на водата во Охридското Езеро. Изминатава недела имаше извештај дека од албанска страна водата од Охридското Езеро е повлечена за околу 40 метри. За ова алармираше Аријан Мероли, експерт по животна средина од Поградец и порашен […]Прочитај повеќе
ЕКОЛОГИЈА Избор Охрид
Охрид, 10. февруари 2017 (ОХРИДПРЕС) – Љупчо Стојкоски – Лепи, кој важи за еден од најголемите вљубеници во Охрид и Охридското Езеро објави ново видео на кое ги прикажува убавините на езерото и живиот свет во него, но од друг, специфичен агол. На последното видео тој го прикажува охридскиот крап на зимување во ладните води […]Прочитај повеќе