ЕКОЛОГИЈА Избор Охрид
Охрид/Скопје, 28. ноември 2016 (ОХРИДПРЕС) – По повод спроведување на акцијата „Ден на дрвото-Засади ја својата иднина”, 30-ти ноември, среда, е неработен ден. Во среда нема да се работи, освен за вработените во здравствените институции, соопштуваат од Министерството за труд и социјална политика. На денот на акцијата градинките се со вообичаено работно време. Прочитај повеќе
ЕКОЛОГИЈА Избор Охрид
Охрид, 22. ноември 2016 (ОХРИДПРЕС) – Охрид и понатаму е без мерни станици за квалитет на воздух, а приближни податоци за ситуацијата во Охридската Котлина можат да се добијат единствено со комбинирање на општи мерни показатели на сателитските индекси од странските агенции. Засега релеватни мерки станици во Македонија има во неколку градови, 6 мерни станици […]Прочитај повеќе
ЕКОЛОГИЈА Избор Охрид
Охрид, 21. ноември 2016 (ОХРИДПРЕС) – Неформалната еколошка организација „Чист Охрид“ викендов ја одржа својата седумнаесетта акција во близина на Музејот „Заливот на коските“. Младите активисти чистеа на локација крај самиот пат, кој често пати служи како паркиралиште. – Беа собрани 8 вреќи отпад, од кои една вреќа беше полна со пластични шишиња, автомобилска Прочитај повеќе
ЕКОЛОГИЈА Избор Охрид
Скопје, 16. ноември 2016 (ОХРИДПРЕС) – Ме стаписа рамнодушноста во јавноста за неодамнешниот голем подвиг во лов на терористи. Директорот на Бирото за јавна безбедност Митко Чавков лично обелодени дека во извонредно добро подготвена полициско-разузнавачка меѓународна акција се фатени двајца скопјани исламистички терористи, кои имале мобилни телефони, фотографски Прочитај повеќе
ЕКОЛОГИЈА Избор На кафе со... Охрид
Охрид, 12. ноември 2016 (ОХРИДПРЕС) – Од спортски резултати со национален карактер и најголем промотор на Република Македонија во светот, до заложбите за заштита на најстарото езеро во Европа, Охрид заедно со целиот ендемски свет што опстанува во него. Алпинистка, уметник и активист за заштита на природните богатства. Охриѓани ја знаат Илина Арсова по нејзиното […]Прочитај повеќе
ЕКОЛОГИЈА Избор Охрид
Скопје, 10. ноември 2016 (ОХРИДПРЕС) – Постои опасност Охридскиот регион, наместо на листата на светско културно и природно наследство на УНЕСКО, во февруари следната година да се најде на листата на загрозено наследство, предупредија денеска две невладини организации. Еколошките организации „Фронт 21/42“ и „Еко-свест“ поднесоа жалба до постојниот комитет на Прочитај повеќе
ЕКОЛОГИЈА Избор Охрид
Охрид, 4. ноември 2016 (ОХРИДПРЕС) – Граѓаните на Охрид се важен фактор, кои треба да го дадат своето мислење дали треба да се реализираат сите предвидени проекти поврзани со Охридското Езеро и Галичица, сметаат од Движењето на екологисти на Македонија. Здружението денес на плоштадот Чинар во Охрид организираше настан наменет за граѓаните, каде тие преку […]Прочитај повеќе
ЕКОЛОГИЈА Избор Охрид
Охрид, 4. ноември 2016 (ОХРИДПРЕС) – Движењето на екологисти на Македонија (ДЕМ) во Охрид на плоштадот Чинар денес ќе организира настан наменет за граѓаните. Средбата ќе биде во рамките на проектот ЕТНАР кој се спроведува во Хрватска, Србија, Босна и Херцеговина, Црна Гора и Турција. Настанот е замислен како отворен ден со граѓаните на Охрид, […]Прочитај повеќе
ЕКОЛОГИЈА Избор Охрид
Охрид, 3. ноември 2016 (ОХРИДПРЕС) – Старо и наводно оштетено дрво – чинар беше пресечено утрово во градскиот парк, од страна на екипа на паркови и зеленило, на потегот пред Центарот за култура „Григор Прличев“. Работниците кои го отстрануваа дрвото информираат дека се работело за старо дрво, кое според нивната анализа било потенцијална опасност за […]Прочитај повеќе