ЕКОЛОГИЈА Избор
Скопје, 5. октомври 2016 (ОХРИДПРЕС) – Во Скопје се оддржа првата експертска конференција „Скапоценостите на Македонија“. Домашни и странски експерти зборуваа за значењето на уникатниот биодиверзитет на Охрид – Преспа регионот и опасностите со кои моментално се соочува. Тие ја изразија својата сериозна загриженост за иднината на уникатниот биодиверзитет во овој Прочитај повеќе
ЕКОЛОГИЈА Избор Охрид
Охрид, 1. октомври 2016 (ОХРИДПРЕС) – Активистите на „Чист Охрид“ се приклучуваат на акцијата за чистење на „Ајде Македонија“, која се реализира под мотото „Бунт против Отпадот“. Акцијата ќе биде најмасоен ваков настан за чистење на Македонија досега, организирана од асоцијацијата „Let’s do it Macedonia – Ајде Македонија“. Активистите на „Чист Охрид“ ќе ја чистат […]Прочитај повеќе
ЕКОЛОГИЈА Избор Охрид
Скопје/Охрид, 30. септември 2016 (ОХРИДПРЕС) – Професорот Златко Левков, од Институтот за биологија на Природно-математичкиот факултет, реагира на потенцијалната изградба на марина на Охридско Езеро. Тој таквата најава за изградба ја смета за страшно вознемирувачка од повеќе причини. – Очигледно е дека градските власти од Охрид не знаат, или поточно не сакаат Прочитај повеќе
ЕКОЛОГИЈА Избор Охрид
Охрид, 30. септември 2016 (ОХРИДПРЕС) – Младите активисти на неформалната организација „Чист Охрид“ ќе бидат дел од националната акција „Бунт против Отпадот“. Утрешната акција ќе биде најмасоен ваков настан за чистење на Македонија досега, организирана од асоцијацијата „Let’s do it Macedonia – Ајде Македонија“. Активистите на „Чист Охрид“ ќе ја чистат патеката Прочитај повеќе
ЕКОЛОГИЈА Избор Охрид
Охрид, 30. септември 2016 (ОХРИДПРЕС) – Во организација на Националната платформа „Ајде Македонија”, утре, 1-ви октомври во Охрид ќе се спроведе акција за чистење на потегот по магистралниот пат од „Петља” до Подмолје и од населбата Далјан до Подмолје. Акцијата за чистење ќе биде дел од проектот „Македонија без отпад”. Екипи на Ј.П. „Охридски Комуналец” […]Прочитај повеќе
ЕКОЛОГИЈА Избор Охрид
Женева/Охрид, 27. септември 2016 (ОХРИДПРЕС) – Девет од десет луѓе во светот живеат во места со слаб квалитет на воздух, покажува извештајот на Светската здравствена организација. Преку прикажаната мапа, граѓаните можат да ги истражуваат податоците за нивното место за живеење. Според општите направени анализи за македонските градови, Охрид спаѓа во листата на градови со Прочитај повеќе
ЕКОЛОГИЈА Избор Охрид
Охрид, 23. септември 2016 (ОХРИДПРЕС) – Љупчо Стојкоски – Лепи, големиот вљубеник во Охрид, неговата природа и убавини, на својот профил на Facebook објави видео од слатководна краба, снимено во водите на Охридското Езеро, кај „Елен Камен“ 0 во близина на Струга. – На локацијата има повеќе краби под камен. Сите се сеќаваме како деца […]Прочитај повеќе
ЕКОЛОГИЈА Избор Охрид
Охрид, 16. септември 2016 (ОХРИДПРЕС) – Македонските градови ќе ја одбележат Европската недела на мобилност 2016. Охрид во изминатите години го одбележуваше одделно Денот без автомобили, 22-ри септември, а препораките се годинава избраните градови, да ги одбележат одделно сите денови во рамките на Европската недела на мобилност. Тука се предложени датумите: 16 септември Прочитај повеќе
ЕКОЛОГИЈА Избор Охрид
Охрид, 13. септември 2016 (ОХРИДПРЕС) – Во организација на Националната платформа „Ајде Македонија” на 1-ви октомври во Охрид ќе се спроведе акција за чистење на потегот по магистралниот пат од “Петља” до Подмолје и од населбата Далјан до Подмолје. Акцијата за чистење ќе биде дел од проектот „Македонија без отпад”. Екипи на Ј.П. „Охридски Комуналец” […]Прочитај повеќе
ЕКОЛОГИЈА Избор Охрид
Охрид/Скопје, 9. септември 2016 (ОХРИДПРЕС) – Повеќе неформални граѓански иницијативи од македонските градови даваат секојдневна поддршка за заложбите на неформалната граѓанска иницијатива „Охрид SOS“ во врска со борбата за заштита на Охридското Езеро. Еколошките здруженија од другите градови, за активистите и активистките од иницијативата „Охрид ЅОЅ“ велат дека Прочитај повеќе