ЕКОЛОГИЈА Избор Охрид
Охрид, 11. јуни 2016 (ОХРИДПРЕС) – Дванаесеттата акција на неформалната организација „Чист Охрид“ ќе се реализира утре. По втор пат ќе се чисти просторот кај ресторан „Европа“, поточно полигонот. – Апелираме до надлежното комунално претпријатие и Град Охрид да се постават корпи на ова место. Истовремено апелираме и до граѓаните да не фрлаат ѓубре и […]Прочитај повеќе
ЕКОЛОГИЈА Избор Охрид
Охрид, 8. јуни 2016 (ОХРИДПРЕС) – Учениците од основните и средните училишта од Охрид денес учествуваат во акција за собирање на стара хартија. Акцијата за собирање на стара хартија се одвива до 15 часот. Акцијата за собирање на стара хартија наменски се организира на крајот од школската година за да можат учениците да ги донесат […]Прочитај повеќе
ЕКОЛОГИЈА Избор Охрид
Охрид, 7. јуни 2016 (ОХРИДПРЕС) – Во тек е конкурс за најдобра фотографија „Биди гласот на Охридското Езеро“, кој го организира организацијата Охрид SOS. Конкурсот е по повод 5-ти јуни – Светскиот ден на животната средина. – Фотографиите треба на креативен начин да доловат жив свет кој зборува (се забранува злоупотреба и малтретирање на жив […]Прочитај повеќе
ЕКОЛОГИЈА Избор Охрид
Охрид, 5. јуни 2016 (ОХРИДПРЕС) – Денес се одбележува 5-ти jуни, Светскиот ден на животната средина, додека првата недела од месецов, е прогласена за „Недела на животната средина“. Моментално едни од најактивните еко здруженија во Охрид се „Чист Охрид“, Еколошкото друштво „Грашница“, Охрид SOS и други. Исто така во координација и соработка со локалните еколошки […]Прочитај повеќе
ЕКОЛОГИЈА
Скопје/Охрид, 4. јуни 2016 (ОХРИДПРЕС) – Во тек е конкурсот „Филантропија преку зелени идеи 2016“ кој трае до 20 јуни. На конкурсот со свои идеи можат да аплицираат сите граѓани на Република Македонија. „Филантропија преку зелени идеи 2016“ е годишен конкурс кој поддржува развој на мали локални одржливи бизнис идеи во Македонија, Србија, Црна Гора, […]Прочитај повеќе
ЕКОЛОГИЈА Избор Охрид
Охрид, 2. јуни 2016 (ОХРИДПРЕС) – Младите волонтери на неформалната организација „Чист Охрид“ започнуваат со нов проект со активност „Означи локација со отпад во Охрид!“ Преку нивната официјална страница на социјалната мрежа Фејсбук, волонтерите од „Чист Охрид“ ги повикуваат сите граѓани на Охрид, да го пополнат дадениот формулар, каде ќе именуваат улица, простор, Прочитај повеќе
ЕКОЛОГИЈА Избор
Охрид, 31. мај 2016 (ОХРИДПРЕС) – Акцијата „Форматирај за поздрава иднина“ организирана од „Екоцентар 97“ и Сојузот на Ротари клубовите на Македонија која почна овој месец во Охрид, успеа да генерира 4.020 килограми електронски отпад. Акцијата во која се вклучуваат сите Ротари клубови од Македонија се спроведува како заеднички еколошки проект на цела територија на Прочитај повеќе
ЕКОЛОГИЈА Економија Избор
Скопје/Охрид/Струга, 17. мај 2016 (ОХРИДПРЕС) – На иницијатива на Сојузот на Ротари клубови на Македонија, во соработка со Екоцентар 97, компанија за откуп, собирање и примарна преработка на отпад од метали, покренат е проект за собирање на електричен и електронски отпад и негово понатамошно рециклирање. Оваа акција во која се вклучуваат и Ротари клубовите од […]Прочитај повеќе
ЕКОЛОГИЈА Избор Охрид
Потсдам/Охрид, 17. мај 2016 (ОХРИДПРЕС) – На покана на проф. Јос Верховен, претседател на Европскиот огранок на Светското друштво на научници од областа блатни екосистеми (Society of Wetland Scientists, European Chapter), претставници на Охрид ЅОЅ ќе земат учество на 11-тата годишна конференција која се одржува од денес до 20-ти мај во Потсдам, Германија. Овогодинешната Прочитај повеќе
ЕКОЛОГИЈА Економија Избор Охрид
Охрид, 10. мај 2016 (ОХРИДПРЕС) – Неопходно е отворање нов правец во искористувањето на економските потенцијали на салмонидните риби од Охридското Езеро, со посебен акцент на охридската ендемична пастрмка, смета независниот екологист и експерт по аграр и екологија, Лазо Наумоски. Тој оваа точка ја обработува во неговата книга „Битка за спас на охридската ендемична Прочитај повеќе