ЕКОЛОГИЈА Избор
Охрид/Струга, 20. април 2016 (ОХРИДПРЕС) – Вкупното количество на собран комунален отпад во Југозападниот плански регион во 2015 година изнесува 46 771 тони. Споредено со 2014 година, вкупното количество на собран комунален отпад во 2015 година бележи зголемување од 8.9%. Според видовите на отпад, најголемо количество на собран отпад е измешан комунален отпад, потоа Прочитај повеќе
ЕКОЛОГИЈА Избор Охрид
Охрид, 19. април 2016 (ОХРИДПРЕС) – Охрид ќе го одбележи Светскиот ден на планетата Земја, 22-ри април. Овој ден секоја година се одбележува со повеќе активности. Акцент се дава на едукативниот дел, а се практикуваат и активности, каде пред се’ децата практично се едуцираат да одгледуваат млади садници. Целта на одбележувањето на овој ден е […]Прочитај повеќе
ЕКОЛОГИЈА Избор Охрид
Охрид, 18. април 2016 (ОХРИДПРЕС) – Учениците од основните училишта од Охрид заедно со децата од детската градинка, денеска се приклучуваат во акцијата „Садница плус“. Во годинешната пролетна акција, која е под закрилата на националната акција „Ден на дрвото“, најмладите ќе садат семиња од ела. Учениците и децата од градинките се приклучуваат во проектот за […]Прочитај повеќе
ЕКОЛОГИЈА Избор Охрид
Охрид, 16. април 2016 (ОХРИДПРЕС) – Учениците од основните училишта од Охрид заедно со децата од детската градинка, во понеделник, 18-ти април ќе се приклучат во акцијата „Садница плус“. Во годинешната пролетна акција, која е под закрилата на националната акција „Ден на дрвото“, најмладите ќе садат семиња од ела. Учениците и децата од градинките се […]Прочитај повеќе
ЕКОЛОГИЈА Избор Охрид
Охрид, 13. април 2016 (ОХРИДПРЕС) – Членовите на неформалната организација „Чист Охрид“, како едни од доброчинителите за општото добро уверуваат дека продолжуваат со чистењето на одредени локации низ градот и понатаму. Според нив, градот Охрид заслужува да биде беспрекорно чист. Читателите на ОхридПрес имаат можност да го проследат интервјуто во студиото на Супер радио со Прочитај повеќе
ЕКОЛОГИЈА Избор Охрид
Охрид, 13. април 2016 (ОХРИДПРЕС) – Во Основното Училиште „Св. Климент Охридски“ се потпиша меморандум за соработка со WEEE Creates possibilities „Електричниот отпад создава можности“ од Скопје. Целта на соработката е успешно спроведување на проектот во целото училиште, како собирање електричен отпад и и одржување на презентации за учениците од целото училиште. Преку Прочитај повеќе
ЕКОЛОГИЈА Избор Охрид
Охрид, 12. април 2016 (ОХРИДПРЕС) – Како дел од активностите предвидени со Проектот за интегрална заштита на културното и природното богатство на Охридскиот регион поддржан од УНЕСКО, објавено е првото издание од Весникот за заштита на регионот на Охридското Езеро, јави МИА. Станува збор за тријазично издание, во кое се поместени фактографски податоци за регионот, Прочитај повеќе
ЕКОЛОГИЈА Избор Охрид
Охрид, 9. април 2016 (ОХРИДПРЕС) – За дел од охридската јавност се познати поединечно како млади активисти, за останатите се познати како членови на неформалната организација „Чист Охрид“, но како и да е, никој не може да го оспори фактот дека овие млади луѓе, имаат изградена висока свест за околината, а притоа алтруистички им пристапуваат […]Прочитај повеќе
ЕКОЛОГИЈА Избор Охрид
Охрид/Скопје, 8. април 2016 (ОХРИДПРЕС) – Организацијата „Ајде Македонија“ поради непогодни временски прилики, ја одложува големата еко – акција за чистење на три клучни точки на територијата на Република Македонија која беше закажана за 10-ти април. Беше предвидено да се чисти езерото Треска во Скопје, бензинската пумпа кај Билјанини извори во Охрид и просторот пред […]Прочитај повеќе
ЕКОЛОГИЈА Избор
Скопје, 6. април 2016 (ОХРИДПРЕС) – Kлиматски предизвик отворен за сите граѓани на Македонија е објавен од страна на Програмата за развој на Обединетите нации (УНДП) и Агенцијата за меѓународен развој на Соединетите Американски Држави (УСАИД), во партнерство со Амбасадата на Шведска, Министерството за животна средина и просторно планирање, Милиеуконтакт Македонија и Прочитај повеќе