Економија Избор Охрид
Охрид, 12. март 2016 (ОХРИДПРЕС) – Кооринативното тело за управување со кризи информира, според информаците добиени од УХМР дека во наредните денови под влијание на серија влажни бранови се очекува врнежи на дожд и над 30л/м2, упатува препораки за општините. Во случај на појава на поројни дождови, Координативното тело за управување со кризи упатува препораки […]Прочитај повеќе
Економија Избор Охрид
Охрид, 11. март 2016 (ОХРИДПРЕС) – Од септември охриѓани ќе плаќаат пониска цена за вода, одлучи Групацијата на води во рамки на Здружението на комуналните дејности при Стопанската комора на Македонија. Членките на Групацијата, претставници на посебните водоводни и комуналните претпријатија, меѓу кои и Меѓуопштинското Јавно претпријатие „Проаква“ од Охрид, имаат Прочитај повеќе
Економија Избор
Охрид, 11. март 2016 (ОХРИДПРЕС) – Според податоците на Државниот завод за статистика, просечната цена на 1 м2 станбена површина во 2015 изнесувала 46 085 денари, што е за 0.9% помалку во однос на 2014. Што се однесува до просечната цена на 1м2 во второто полугодие од 2015, таа е намалена за 2.7% во однос […]Прочитај повеќе
Економија Избор
Охрид, 11. март 2016 (ОХРИДПРЕС) – Лозарите и годинава имаат право на субвенции за одржување на насадите. Висината на финансиската поддршка е иста како минатата година и изнесува 40 илјади денари по хектар. Корисниците на оваа мерка се земјоделските стопанства кои имаат површини под лозови насади од најмалку 0,2 хектари, а услов е и бројот […]Прочитај повеќе
Економија Избор Охрид
Охрид, 10. март 2016 (ОХРИДПРЕС) – Пробиени се 83 отсто од трасата на автопатот Кичево – Охрид. Изградбата на делницата во должина од 57 километри се очекува да се заврши во договорениот рок – почетокот на 2018 година. Во изградбата ангажирани се голем број фирми, а на изведбата на автопатот во моментов работат 1.200 градежни […]Прочитај повеќе
Економија Избор
Охрид, 9. март 2016 (ОХРИДПРЕС) – Покрај стандардните акции за одбележување на Денот на жената 8-ми Март, од охридската компанија „Тамаро“, како општествено одговорна компанија, се сетија и на нашите постари сограѓани, кои се згрижени во Геријатриското одделение при Општата болница во Охрид. – Сите заслужуваат да го прослават овој ден онака како што доликува. Прочитај повеќе
Економија Избор Охрид
Охрид, 9. март 2016 (ОХРИДПРЕС) – Во јануари годинава во Охрид биле издадени вкупно 5 одобренија за градење што е мало зголемување во однос на истиот месец од претходната година. Според издадените одобренија за градење, предвидената вредност на објектите изнесува 66 милиони 462 илјади денари. Од вкупниот број на издадени одобренија за градење, 4 се […]Прочитај повеќе
Економија Избор Охрид
Охрид, 9. март 2016 (ОХРИДПРЕС) – Прва субрегионална обука за спроведување на законодавството за води и заштита на природата во прекуграничен контекст, се одржува во Охрид. Обуката е во организација на Регионалниот центар за животна средина како секретаријат на THEMIS мрежата под покровителство на Австриската развојна агенција. На обуката учествуваат претставници на Прочитај повеќе
Економија Избор
Охрид, 9. март 2016 (ОХРИДПРЕС) – Еднодневна обука за теми од актуелни настани кои се значајни за сметководителите и за УЈП, а се од аспект на даночното работење, ќе се одржи во Охрид и Струга. Обуката во Струга ќе биде денеска, додека за охридските сметководители е закажана за утре. Двете обуки ќе бидат со почеток […]Прочитај повеќе
Економија Избор
Охрид, 8. март 2016 (ОХРИДПРЕС) – И оваа година охридските маркети „Тамаро“ со пријатно изненадување за своите потрошувачи, односно сите дами кои денес купуваа во маркетот број 7 во населбата „Бејбунар“. – Прекрасни ноти од пијано, пијалок и секако цвеќе за секоја дама. Ние сме локален бренд на маркети, но бренд кој е силно поврзан […]Прочитај повеќе