На кафе со...
Охрид, 3. април 2015 (ОХРИДПРЕС) – Доктор Маја Божиноска-Смическа  е специјалист невролог во Специјалната болница за ортопедија и трауматологија „Свети Еразмо“ во Охрид. Таа е претседател на Здружението за борба против мозочниот удар „Мозочен удар“ и со бројни активности дава свој придонес во превенирањето против оваа болест за која вели дека е трета причина во […]Прочитај повеќе
Избор На кафе со...
Охрид, 27. март 2015 (ОХРИДПРЕС) – Горан Стојаноски е професионален актер. Уште како дете сонувал да стане актер, а театарскиот живот го живее од 1986 година. За охридската публика вели дека е квалитетен доказ како на вистина треба да функционира театарот во смисла на посетеноста. – Големо е задоволството кога се воспоставува тој контакт со […]Прочитај повеќе
Избор На кафе со...
Охрид, 20. март 2015 (ОХРИДПРЕС) – Славе Ѓорѓо-Димоски е истакнат македонски поет признат во светски рамки, а доказ за тоа е што неговите збирки поезија се преведени на над 35 светски јазици. Според него, поетите се чувари на јазикот. Димоски во интервју за Супер радио и OhridPress вели дека младите, но и новинарите и политичарите […]Прочитај повеќе
Избор На кафе со... Охрид
Охрид, 13. март 2015 (ОХРИДПРЕС) – Драган Спасески-Охридски е познат и признат лекар, но и презентер на македонската уметност. Тој минатата година одбележа 25 години од своето творештво. За спојот помеѓу медицината и уметноста вели, дека го има, но сето тоа зависи од мајсторството на допирот. Спасески во интервју за OhridPress и Супер радио раскажува […]Прочитај повеќе
Избор На кафе со...
Охрид, 6. март 2015 (ОХРИДПРЕС) – Никола Упевче е академски сликар, реставратор и конзерватор од Охрид. Како млад уметник  и научен работник тој досега има оставено повеќе трајни траги во културно-историското наследство на Охрид, но и пошироко. Упевче вели дека повеќето техники не ја доживеале судбината на мозаиците. Преку нив, само со спојување на одредени […]Прочитај повеќе
Избор На кафе со...
Охрид, 27. февруари 2015 (ОХРИДПРЕС) – Билјана Митаноска е сопственичка на салонот за убавина „Бјути тач“. Од искуството што го стекнала со работењето во текот на изминатата година вели дека охриѓанки се повеќе обрнуваат внимание и на својот надворешен изглед. Вели дека најважно е по третманите, најпрвин таа биде задоволна. Ако сум јас задоволна, тогаш […]Прочитај повеќе
Избор На кафе со... Охрид
Охрид, 14. февруари 2015 (ИНПРЕС) – Надица Богданоска е вработена во продавницата за здрава исхрана „Биокосмос“ во Охрид. Во интервју за Супер радио и OhridPress вели најчести купувачи на здрава храна се младите кои следат преку интернет што е најквалитетно, а повозрасните пак, најчесто купуваат она што некој друг го конзумирал и им го препорачал. […]Прочитај повеќе
Избор На кафе со...
Охрид, 6. февруари 2015 (ОХРИДПРЕС) – Тони Нически е камерман повеќе од две децении, а веќе десет години низ објективот ги покрива настаните од Охридскиот регион за јавниот телевизиски сервис – Македонската телевизија. За својата животна определба, вели, сонувал уште од тинејџерските години. Иако почетоците биле тешки, сепак тој успеал да набави камера од Прочитај повеќе
Избор На кафе со... Охрид
Охрид, 30. јануари 2015 (ОХРИДПРЕС) – Цветан Мицкоски е годинешниот фаќач на чесниот крст во осветените води на Охридското Езеро на празникот Водици. Вели, ништо не се сменило по фаќањето на крстот, освен што го препознаваат луѓето. Цветан е електро-инженер, кој освен животната професија работел и во туризмот во соседна Грција. Судбината ме одведе и […]Прочитај повеќе
На кафе со...
Климент Талев  припаѓа на втората генерација изработувачи на оригиналниот охридски бисер во фамилијата Талеви. Тајната формула за подготовка на емулзијата со која се премачкуваат бисерите, неговиот татко му ја пренесол една седмица пред да почине. „Синко, двапати во животот да ми дојдеше пијан дома, или некој да ме сретнеше во чаршијата и да ми речеше […]Прочитај повеќе