Избор ОБРАЗОВАНИЕ Охрид
Охрид, 18. декември 2018 (ОХРИДПРЕС) – Гете Институтот од Скопје подари вредна донација на ОУ „Григор Прличев“ – куфер со 10 iPAd-и, кои имаат различни апликации за поинтересно и покреативно изучување на германскиот јазик. – Во најава е и една интерактивна табла, која ќе можат да ја користат учениците во наставата во германски јазик. Изминатата […]Прочитај повеќе
Избор ОБРАЗОВАНИЕ Охрид ТОП ВЕСТИ
Охрид, 18. декември 2018 (ОХРИДПРЕС) – Во текот на изминатата недела, учениците од петтите одделенија при ОУ „Григор Прличев“ од Охрид остварија посета на Основниот суд Охрид. Во придружба на учителките: Биљана Иваноска, Валентина Трпческа, Нина Ристеска, Мимоза Трајческа и Радмила Лотеска тие ги проширија и продлабочија знаењата за судот и судската власт, а кои […]Прочитај повеќе
ЕКОЛОГИЈА Избор ОБРАЗОВАНИЕ Охрид ТОП ВЕСТИ
Охрид, 13. декември 2018 (ОХРИДПРЕС) – Во петок, на 14-ти декември, во ОУ „Григор Прличев“ ќе се одржи ЕКО работилница за подигање на еколошката свест на учениците. Истата е во организација на Гете Институт, а ќе започне во 13:30 часот. – Покрај планираната работилница ќе се одржи и прес конференција на која ќе стане збор […]Прочитај повеќе
Локална самоуправа ОБРАЗОВАНИЕ Охрид ТОП ВЕСТИ
Штип/Охрид, 11. декември 2018 (ОХРИДПРЕС) – Охридските средношколци со бројни награди се вратија од петтиот државен натпревар „Лидер на струка 2018“, кој во организација на Министерството за образование и наука и Центарот за средно стручно образование се одржа минатата недела во штипското средно училиште „Коле Нехтенин“. – На овој натпревар учествуваа 30 Прочитај повеќе
Избор ОБРАЗОВАНИЕ ТОП ВЕСТИ
Охрид, 7. декември 2018 (ОХРИДПРЕС) – Доделени наградите за најдобрите литературни, уметнички и музички творби на конкурс што по повод патрониот празник го распиша охридската гимназија. Ученичката во втора година Јана Голабоска освои прво место за литературната творба „Родот мој“, а Михаела Василеска го освои второто место. На ликовниот конкурс за најдобри беа Прочитај повеќе
Избор од Уредникот ОБРАЗОВАНИЕ Охрид ТОП ВЕСТИ
Загреб/Охрид, 7. декември 2018 (ОХРИДПРЕС) – Се трудам да го научам македонскиот литературен јазик и, секако, културата на македонскиот народ. Го изучувам во моето училиште. Најтешко ми е зборувањето. На наставата по македонски понекогаш слушаме и разговараме за познатите пејачи од Македонија. Така дознавам што е ново и што се слуша кај вас, вели Борут. […]Прочитај повеќе
ОБРАЗОВАНИЕ Охрид ТОП ВЕСТИ
Охрид, 6. декември 2018 (ОХРИДПРЕС) – Со бројни активности и свечености охридската гимназија која го носи името на заштитникот на Охрид, Св. Климет Охридски го одбележува патрониот празник. Беа презентирани и демонстрирани наградените проекти од натпреварот „Ноември – месец на науката“, а се одржа и отворен час по географија на тема „Кокино и Куклица“. Свечената […]Прочитај повеќе
Избор од Уредникот Култура ОБРАЗОВАНИЕ ТОП ВЕСТИ
Охрид, 5. декември 2018 (ОХРИДПРЕС) – Охридски средношколци беа дел од еднодневна обука и се вклучија во проект за помош на младите при изборот на студиите и нивна конкурентност на пазарот на трудот, на Здружението за иновации во библиотечното работење во чии рамки е и охридската библиотека. Главниот заклучок е дека оние кои сакаат да […]Прочитај повеќе
ОБРАЗОВАНИЕ Охрид ТОП ВЕСТИ
Охрид, 5. декември 2018 (ОХРИДПРЕС) – Основното училиште „Св. Климент Охридски“ денеска ќе го одбележи својот патронен празник, а воедно и јубилејот 120 години од основањето на училиштето. Настаните ќе се одржуваат во Центарот за култура „Григор Прличев“. Од 18:15 часот ќе биде отворена изложба и продажна акција, а во 19:00 часот во големата сала […]Прочитај повеќе
Избор од Уредникот ОБРАЗОВАНИЕ Охрид ТОП ВЕСТИ
Охрид, 5. декември 2018 (ОХРИДПРЕС) – Наставничката по германски јазик Ивана Маховска Шикалеска ја освои престижната прва награда за најдобар наставник по германски јазик на Goethe-Institut Skopje. – Чест и привилегија ми е што добив прва награда за најдобар наставник по германски јазик која ја доделува Goethe-Institut Skopje за талентирани и ангажирани Прочитај повеќе