Избор Струга
Струга, 23. јули 2015 (ОХРИДПРЕС) – Агенцијата за поттикнување на развојот на земјоделството – Работна единица Струга започна на терен да ги информира земјоделците за повикот што ќе биде објавен на први јули за набавка на механизација според Програмата за рурален развој позната како 50-50. Според Слаѓана Калајџиеска – Бебекоска советник во струшката Прочитај повеќе
Избор Култура Струга
Струга, 23.јуни 2015 (ОХРИДПРЕС) – Редакцијата на ревијата за книжевност „Бранувања“ од Струга во рамки на меѓународната манифестација „Струшки книжевни средби 2015“ за првпат ја доделува меѓународната награда „Струшко слово“. Добитници на годинешната награда се хрватскиот автор Валерио Орлиќ – за особени заслуги во развојот на македонско-хрватските книжевни релации, Прочитај повеќе
Избор Струга
Струга, 22. јуни 2015 (ОХРИДПРЕСС) – Околу 40-на планинари вчера, во 01:00 часот по полноќ учествуваа на ноќната тура Ноќно искачување на Црн Камен, во организација на Планинарското Еколошко Друштво „Закамен“ од Струга. Како што информираат од „Закамен“, околу 4 и пол часот, 20-на од пријавените планинари го искачиле врвот и покрај густата магла, дождот […]Прочитај повеќе
Избор Струга
Струга, 21. јуни 2015 (ОХРИДПРЕС) – Планинарското Еколошко Друштво „Закамен“ од Струга, продолжува со реализација на предвидената програма за активности за планинарење. По големиот и масовен Планинарски марш за спас на Јабланица, кој го организираа, вечерва ќе се спроведе ноќно искачување на врвот Црн Камен. – Ќе се искачуваме на Црн Камен, кој е на […]Прочитај повеќе
Избор Струга
Струга, 18. јуни 2015 (ОХРИДПРЕС) – Центарот на Заедницата на Општина Струга организира панел дискусија, која во понеделник на тема „Охридското Езеро и неговите демони“ ќе се одржи во понеделник на струшката плажа „Галеб“. – На панел дискусијата ќе говорат Дејан Пановски, Муса Мусаи, Ѓоко Зороски и Мухамед Лешко, а ќе има и отворена дискусија […]Прочитај повеќе
Избор Охрид Струга
Охрид/Струга, 18. јуни2015 (ОХРИДПРЕС) – Минатата година во Охрид бројот на вкупно живородени деца изнесува 559, од кои 303 биле машки, а 256 женски. Од нив, според податоците со кои располага Државниот завод за статистика, во Република Македонија во брак се родиле 542 деца, а вон брак се родиле 17. Во соседна Струга, за истиот […]Прочитај повеќе
Избор Струга
Струга, 17. јуни 2015 (ОХРИДПРЕС) – Во организација на шаховската федерација на Република Македонија, во Струга денес започна Првенството на Македонија во шах за млади 2015-та. На Првенството кое се одржува во хотелот „Дрим“ од 17-ти до 22-ри јуни, ќе учествуваат и младите шахисти од шаховската школа „Ласкер“ од Охрид. – Боите на клубот ќе […]Прочитај повеќе
Избор Струга
Струга, 17.јуни 2015 (ОХРИДПРЕС) – Петта приватна гимназија од Струга изминатава учебна година имаше можност да организира два поголеми проекти, од кои едниот е учење преку индивидуални мобилности и вториот- мобилност на кадар во училишно образование. Со првиот проект беа опфатени неколку ученици од здраствената насока во Петта приватна гимназија и двајца професори Прочитај повеќе
Избор Култура Струга
Струга, 17. јуни 2015 (ОХРИДПРЕС) – Струшкиот уметник Горан Ристовски е меѓу избраните 10 македонски уметници, кој во ноември ќе се претстави во Торино, Италија, на заедничката изложба. Ристовски е избран за неговото уметничко дело наслоено “It’s all doom and gloom”. Ова дело, заедно со уметничките остварувања на други девет македонски млади Прочитај повеќе
Избор Струга
Струга, 17.јуни 2015 (ОХРИДПРЕС) – На стружани им се случува легален грабеж со уличното осветлување заради штетниот договор што го склучила претходната власт со приватна фирма, тврдат од здружението „Аква“. – Целта на договорот, кој што беше склучен за врме на претходната локална власт, а кој како проблем се пренесе и врз сегашната локална власт, […]Прочитај повеќе