Здравје Избор Охрид ТОП ВЕСТИ
Охрид, 13. декември 2018 (ОХРИДПРЕС) – Со редовната крводарителска акција на Факултетот за туризам и угостителство, охридскиот Црвен крст ги заокружи активностите во делот на крводарителството насочени кон прибирање на доволни количества на крвни единици за 2018 година. – На акцијата која се одржа во текот на вчерашниот ден беа собрани вкупно 27 крвни единици, Прочитај повеќе
Здравје Охрид ТОП ВЕСТИ
Охрид, 13. декември 2018 (ОХРИДПРЕС) – Во пресрет на новогодишните празници, од Центарот за јавно здравје Охрид апелираат до сопствениците на хотели, ресторани, кафулиња, маркети да ги преземат сите законски мерки за заштита на туристите. Се очекува Охрид и Струга да ги посетат голем број туристи и гости. Со цел да се намали ризикот, превенира […]Прочитај повеќе
Здравје Избор Охрид ТОП ВЕСТИ
Охрид, 4. декември 2018 (ОХРИДПРЕС) – Охридскиот Црвен крст ги заокружува активностите во делот на крводарителството насочени кон прибирање на доволни количества на крвни единици за 2018 година, со крводарителска акција на Факултетот за туризам и угостителство во Охрид. – Акцијата ќе се реализира на 12-ти декември, во периодот од 10:00 до 14:00 часот. Ги […]Прочитај повеќе
Здравје Избор од Уредникот Охрид ТОП ВЕСТИ
Охрид, 1. декември 2018 (ОХРИДПРЕС) – ХИВ статусот се дознава за 10 минути, со земање на капка крв од прст, вели за Супер радио и OhridPress, социјалниот работник Јулијана Настоска од невладината организација „Опција“ од Охрид, од каде со низа активности ќе се прослави 1-ви декември, Светскиот ден за борба против ХИВ/СИДА. Планирани се бројни […]Прочитај повеќе
Здравје Охрид ТОП ВЕСТИ
Охрид, 1. декември 2018 (ОХРИДПРЕС) – Под мотото „Спасување животи преку лидерство и партнерства“, денес се одбележива 1-ви декември, Светскиот ден за борба против ХИВ/СИДА. Светскиот ден за борба против ХИВ/СИДА прв пат е одбележан во 1988 година и е прв глобален ден за здравјето. ХИВ е кратенка за хуманиот вирус на имунодефициенција. Тоа е […]Прочитај повеќе
Здравје Охрид ТОП ВЕСТИ
Охрид, 30. ноември 2018 (ОХРИДПРЕС) – Први декември, Светскиот ден за борба против СИДА и Неделата на борба против СИДА, од први до 7-ми декември, охридскиот Црвен крст ќе го одбележи со низа активности, а во рамките на светската кампања под мотото „Дознај го својот статус“. Со цел да се подигне нивото на свеста во […]Прочитај повеќе
Здравје Охрид ТОП ВЕСТИ
Охрид, 30. ноември 2018 (ОХРИДПРЕС) – И Охрид се приклучува кон светската кампања по повод 1-ви декември, Светскиот ден за борба против ХИВ/СИДА, а се одвива под мотото „Спасување животи преку лидерство и партнерства“. Бројни активности ќе бидат реализирани од страна на невладината организација „Опција“ од Охрид, восоработка со охридскиот Црвен крст, а со финансиска […]Прочитај повеќе
Здравје Избор од Уредникот Охрид
Охрид, 28. ноември 2018 (ОХРИДПРЕС) – Охридскиот Кардиолошки завод продолжува со активностите на полето на размена на знаења и искуства на меѓународен план преку посета на едукативни семинари, но и преку пренесување на искуствата и истражувањата реализирани во оваа болница. – Кардиологот д-р Никола Бакрачески ќе одржи научни презентации на интернационалните Прочитај повеќе
Здравје Охрид ТОП ВЕСТИ
Охрид, 26. ноември 2018 (ОХРИДПРЕС) – Матичните стоматолози од Охрид со протестен собир го изразија нивното несогласување со новиот договор што им е понуден од Фондот за здравство за следните пет години. Нивниот став е дека истиот е штетен не само на докторите туку и на пациентите. Побараа зголемување на буџетот за примарна стоматолија кој […]Прочитај повеќе
Здравје Избор Охрид
Охрид, 10. ноември 2018 (ОХРИДПРЕС) – Вакцинирањето против сезонски грип во охридскиот Центар за јавно здравје и подрачните единици во Струга и Дебар е во полн ек. Во првата недела во епидемиолошките амбуланти на Центарот за јавно здравје вакцинирани се повеќе од 1.500 лица. – Со вакцинацијата против сезонски грип продолжуваме од понеделник, 12.11.2018 година, Прочитај повеќе