Здравје Избор Охрид
Охрид, 5. ноември 2018 (ОХРИДПРЕС) – Од денеска започна вакцинацијата против сезонски грип. Во Центарот за јавно здравје во Охрид утринава веќе голем број граѓани чекаа ред за да се вакцинираат. За потребите на охридскиот Центар, но и за подрачните единици во Струга и Дебар, набавени се вкупно 4.000 дози вакцини, информира за Супер радио […]Прочитај повеќе
Здравје Избор Струга
Струга, 17. октомври 2018 (ОХРИДПРЕС) – Во петок, 19-ти октомври на подрачјето на општина Струга ќе се спроведе дезинсекција со цел уништување на комарци. Запреашувањето ќе биде од земја, а ќе се врши во периодот од 18:00 часот до раните утрински часови. Со дезинсекцијата ќе бидат опфатени сите населени места. За таа цел потребно е […]Прочитај повеќе
Здравје Избор Македонија
Скопје, 16. октомври 2018 (ОХРИДПРЕС) – За пациентите со ретки болести органодарителството и трансплантацијата на ткива и органи е од огромно значење бидејќи за многу од ретките дијагнози трансплантацијата на органи е единствена можност за продолжување на животот. – Понекогаш трансплантацијата е единствениот начин за спасување на еден живот. Едeн донатор може Прочитај повеќе
Здравје Избор Локална самоуправа Охрид
Охрид, 15. октомври 2018 (ОХРИДПРЕС) – ЈЗУ Центар за јавно здравје Охрид во среда и четврток, на 17-ти и 18-ти октомви повторно ќе сприведе системска дератизација поширокото подрачје на градот. Со дератизацијата ќе бидат опфатени стариот дел на градот, населбите „Билјанини извори”, „Гоце Делчев”, „Воска” и „Далјан”, како и по улиците „Туристичка”, „Питу Гули”, Прочитај повеќе
Здравје Избор Охрид
Охрид, 15. октомври 2018 (ОХРИДПРЕС) – Во рамките на одбележувањето на Неделата на борба против шеќерната болест, од 10-ти до 16-ти октомври, охридскиот Црвен крст денес организира едукативно предавање на тема „Дијабетот го засега секое семејство“. Предавањето ќе се одржи во просториите на организацијата, со почеток во 11:00 часот. Предавач ќе биде д-р Кристина Стојаноска Прочитај повеќе
Здравје Избор Охрид
Охрид, 12. октомври 2018 (ОХРИДПРЕС) – Бројката на лица заболени од дијабетес секојдневно расте, а загрижува фактот што меѓу пациентите има и деца. Во Охрид се регистрирани околу 5.000 дијабетичари, од кои повеќето се на таблетарна, а има и такви кои се на инсулинска терапија. Таблетите ги има, но за инсулинот повеќе пати имало кризи. […]Прочитај повеќе
Здравје Избор Охрид
Охрид, 12. октомври 2018 (ОХРИДПРЕС) – Во рамките на одбележувањето на Неделата на борба против шеќерната болест, од 10-ти до 16-ти октомври, охридскиот Црвен крст организира едукативно предавање на тема „Дијабетот го засега секое семејство“. Предавањето ќе се одржи во просториите на Црвен крст, во понеделник, 15-ти октомври, со почеток во 11:00 часот. Предавач ќе Прочитај повеќе
Здравје Избор Охрид
Охрид, 11. октомври 2018 (ОХРИДПРЕС) – Во големата сала на општина Охрид, утре со почеток во 16:30 часот ќе се одржи Едукативна работилница за контрола на дијабетесот. – Станува збор за едикативна работилница за броење на јагленохидрати во исхраната. Пред присутните ќе се зборува на теми: „Основа за добра контрола на гликемиите кај дијабетесот“ и […]Прочитај повеќе
Здравје Избор Локална самоуправа Охрид
Охрид, 3. октомври 2018 (ОХРИДПРЕС) – Во Охрид ќе се одбележи  Европскиот ден на соработка. По тој повод во петок, 5-ти октомври, од 11:00 часот ќе се организира настанот „Со велосипед до здраво живеење“. Организатори се општина Охрид  и Заводот за превенција, лекување и рехабилитација на кардиоваскуларни заболувања, како партнери во имплементација на   ИПА проект […]Прочитај повеќе
Здравје Избор Охрид
Охрид, 2. октомври 2018 (ОХРИДПРЕС) – Како дел од активностите за прослава на Светскиот ден на срцето, охридскиот „Кардиолошки Завод“ синоќа беше обоен во црвено. На овој начин, медицинскиот тим на установата испрати порака за подигање на свеста за подобра грижа за здравјето на срцето, дотолку повеќе што кардиоваскуларните заболувања и натаму се причина број […]Прочитај повеќе