Избор Охрид ТОП ВЕСТИ

Општина Охрид го осуди труењето на кучињата скитници

Охрид, 12. јуни 2019 (ОХРИДПРЕС) – Општина Охрид преку допис до медиумите упатува јавна осуда за поединечните случаи на труења на кучиња скитници по охридските улици кое беше евидентирано во текот на изминатиот период.

– Апелираме до несовесните граѓани да не ги повторуваат ваквите постапки со што ќе придонесат за хуман третман кон овие животни. За таа цел општината ќе ги засили редарските служби кои е планирано да работат во три смени, во текот на летниот период. Локалната самоуправа во соработка со ЈП „Охридски Комуналец“ до сега презеде низа конкретни мерки за решавање на проблемот со бездомните  кучиња согласно сите позитивни законски прописи. Оформена е шинтерска служба во рамки на јавното претпријатие, обезбедени се услови во стационарот во „Муцкер”, набавени се две возила и комплетна опрема за заловување и избрана e фирма која ќе ги дава потребните ветринарни услуги на стационарот. Исто така спроведена е постапка за јавна набавка и потпишан е договор со правно лице за дезинфекција и дератизација на прифатилиштето за кучиња, а спроведена е и соодветна законска постапка за набавка на храна за кучињата. Испратен е допис до Агенцијата за храна и ветеринарство и се очекува добивање на дозвола за работа на прифатилиштето. Законските норми предвидуваат заловување, стерилизација на бездомните кучиња и нивно враќање на местото каде што биле заловени, информираат од општина Охрид. (Крај)

извор: Општина Охрид фото: ОхридПрес

©OhridPress2019 Доколку преземете некоја содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење