Избор Охрид Празници

Зошто треба да имате бадниково гранче во домот?

Охрид, 6. јануари 2018 (ОХРИДПРЕС) – Денес е Бадник, големиот празник пред Божиќ, ноќ која секој треба да ја помине со семејството, да јаде од посната трпеза и да крши леб со паричка која се смета дека носи здравје, среќа  и бериќет во текот на целата година.

За Бадник традиционално домот се украсува со бадниково гранче. Овој неизбежен симбол на Бадник го симболизира здравјето, го слави животот и вечната среќа.

Според народните верувања, токму со ова дрво праведниот Јосиф запалил оган за да го затопли штотуку родениот Исус и неговата мајка Марија.

Бадниковото гранче уште се нарекува дрво на животот, исто како она дрво на животот во рајот што симболично дава вечност. (Крај)

извор: ОхридПрес фото: архива