Здравје Избор Охрид

Бесплатно предавање за превенција и рана дијагноза на Алцхајмерова болест во Охрид и Струга

Охрид, 3. февруари 2018 (ОХРИДПРЕС) – Во Охрид и Струга денеска ќе се одржи бесплатно Предавање на тема: „Превенција и рана дијагностика на Алцхајмерова болест/деменција“.

Предавач ќе биде д-р Драган Илиевски – претседател на Здружението за Алцхајмерова болест – Македонија, а предавањето ќе се одржи со почеток во 11:30 часот во Струга и во 14:30 часот во Охрид.

– Наменето е за сите граѓани од Охрид, Струга, Вевчани и Дебарца над 60 години и нивните фамилии. На самото предавање ќе се објасни како да се препознаат симптомите на болеста и на кои се начини може да се забави процесот на заболување.

Според најновите истражувања, ризикот за тоа кој ќе заболи од Алцхајмеровата болест/деменција може да се предвиди уште пред 10-20 години пред клиничката манифестација на болеста. Според најновите извештаи на Светската здравствена организација, Алцхајмеровата болест (деменција) претставува сѐ поголем глобален здравствен, медицински, социјален и легислативно-правен проблем во целиот свет. Таа е една од водечките болести во светот со околу 27 милиони заболени луѓе, а до 2050 година се предвидува дека тој број ќе се зголеми до 50 милиони заболени од оваа засега фатално заболување на мозочното ткиво.

– Во текот на март и април ќе организираме викенд работилници за здраво готвење и јога часови за витално стареење. Оваа активност е дел од под-проектот „И старите можат“ кој е спроведуван од Локалната агенција за развој од Струга која е членка на Мрежата Инклузива М за социјална инклузија на старите лицата од трета доба во Република Македонија од 2016 година, вели проект координаторот Катерина Василеска. (Крај)

извор: ОхридПрес фото: архива