Избор Охрид

Финишира проектот „Го сакам градот безбеден“

Охрид, 12. јули 2018 (ОХРИДПРЕС) – Општинскиот совет за безбедност на сообраќајот на патиштата, ги продолжува активностите поврзани со републичката кампања за поголема безбедност во сообраќајот „Го сакам градот безбеден“, што на седми месецов отпочна од Охрид.

Ги Запознаваме Ретките Болести

Во рамките на кампањата што во Охрид ќе трае до сабота, 14-ти јули, ќе се реализираат повеќе превентивни активности од едукативен и превентивен карактер со цел подигнување на сообраќајната култура и јавната свест за поголема одвоворност кај сите учесници во сообраќајот. Кампањата ќе заврши со големо дефиле на моторциклистите од Охрид – „Носам кацига-легално е“, кое ќе почне во десет часот од градското пристаниште. Во дефилето ќе учествуваат  моторциклисти од мото клубовите од Охрид како и граѓани рекреативци, по следната траса: Градско пристаниште – кеј „Македонија“ – хотел „Гарден“ – „Асном“ кружен кон булевар  „Туристичка“ – кружен кај гимназија – „Димитар Влахов“ – „Македонски просветители“ – пристаниште. Потоа, на неколку сообраќајници во Охрид ќе бидат поставени сообраќајни пунктови составени од членови на мото клубовите и полициски службеници од полициската станица за безбедност во сообраќајот на патиштата Охрид, кои, на мотоциклистите ќе им делат едукативен материјал со совети за доследна употреба на заштитниот шлем-кацига при управување со моторциклите. За успешна реализација на мото дефилето, ќе се погрижи СВР Охрид.

– Целта на оваа сообраќајна манифестација е, едукација и издигнување на сообраќајно-безбедносната култура кај граѓаните, јакнење на совеста за одговорно учество во сообраќајот, а посебно кај ранливата категорија како  и севкупно подобрување на безбедноста во сообраќајот и корисност од носење заштитен шлем-кацига, информираат организаторите. (Крај)

извор: ОхридПрес фото: архива