Избор Охрид

По седми пат „На зајдисонце“ во Трпејца од 20-ти до 28-ми јули

Охрид, 18. јули 2018 (ОХРИДПРЕС) – Во петок, 20-ти јули, во македонското Сен Тропе, Трпејца ќе започне седмото издание на Културно – забавното лето „На зајдисонце“ 2018.

До 28-ми јули во текот на деветте дена организаторот на манифестацијата „Здружението за Трпејца со љубов“ најавува и ветува богата програма која подеднакво ќе е интересна за гостите и за домаќините.

На свеченото отворање на манифестацијата, на познатата сцена „кај Бунарот“ ќе биде отворена изложба на уметнички дела од Свето Стефановски, новинар, публицист, екологист и ликовен уметник.

slikanje trpejca

Вечерта со својот настап ќе ја збогати и сè популарното музичко и од неодамна брачно дуо ДИС – Денис Мурат и Стефани Стефановска од Скопје.

Следните денови во блокот културни настани ќе следат: традиционалната Променада со кајче по Езерото со ученици од ОМУ „Методи Патче“ од Охрид, театарската работилница „Театар на отворено“ со актерката Марија Новак, поетската вечер „Поетите за езерото и водата“ со Марина Димовска, филмската вечер на која ќе биде прикажан документарецот „Од Трпејца преку Св.Заум до Св.Наум“ од Томе Љушев – Шпанец и целовечерните концерти на ансамблот „Билјана“, КУД „Фолклористи“ од селото Лескоец – Охрид и охридскиот градски хор „Вокс Лихнидос“под диригентската палка на Бурим Хидри.

vokslihnidos

Од едукативните содржини на културно – забавното лето „На зајдисонце“ во Трпејца предвидена е заедничката дружба помеѓу домаќините од здружението „За Трпејца со љубов“ и нивните гости од Поградец, Албанија од здружението „Интелектуална жена“ со кое годинава реализираа заеднички прекуграничен проект а еден од придобивките беше заедничката изложба на фотографии кои ги претставуваат убавините на природата во двете места но и негрижата на човекот кон животната средина. Дел од создадените фотографии ќе бидат изложени и во Трпејца.

Традиционални учесници се и членовите на невладината „Опција“ кои ќе одржат едукативно предавање за болестите на зависност и полно преносливите болести.

Под мотото „И ние можеме“ ќе се претстават и учениците од Подрачното училиште во Трпејца кое е дел од ОУ „Св Наум Охридски“ од Пештани заедно со својата учителка Лила Каранфилоска.

trpejca na zajdisonce

Во спортско – забавниот дел се задржани веќе стандардните настани: школата за цртање со уметникот Слободан Пупиноски, школата за шах и турнирот во шах во организација на клубот „Ласкер“ од Охрид, натпреварот во фаќање риба на јадица, кајакарската регата „Номче Митрески“ и годинава за првпат малиот пливачки маратон како замена за школата за пливање за кој е задолжена познатата поранешна пливачка, сега тренер Соња Думбалоска – Делова.

Туристите заедно со домаќините последниот ден од манифестацијата ќе имаат заеднички излет по стариот турски пат кој ја поврзувал Трпејца со Свети Наум.

Сите приредби и настани на културно – забавното лето „На зајдисонце“ во Трпејца се одржуваат на отворена сцена крај и во езерото и се бесплатни, а во нив можат да учествуваат сите заинтересирани. (Крај)

извор: ОхридПрес фото: архива