Избор Локална самоуправа Охрид

Стојаноски: Празникот Курбан Бајрам да донесе среќа и бериќет во семејствата

Охрид, 21. август 2018 (ОХРИДПРЕС) – Граѓаните од муслиманска вероисповед, денеска по посетата на џамииите на бајрамската молитва и гробиштата на починатите, традиционално го организираа обичајот на принесување на  курбанот-жртвата, со што започна славењето на големиот празник Курбан Бајрам.

На традиционалниот верски обичај присуствуваше и градоначалникот на Охрид, проф. д-р Јован Стојаноски кој упати празнични честитки по повод големиот празник на граѓаните од муслиманска вероисповед.

– До граѓаните од муслиманска вероисповед упатувам искрени честитки по повод верскиоит празник Курбан Бајрам, со желби празникот да го минете во радосна атмосфера во кругот со најблиските и пријателите. Празникот нека Ви донесе среќа и бериќет во семејства и да продолжите со традицијата на овој ден да им помагате на Вашите сограѓани кои се во ризични социјални ситуации, за да можат и тие да ја збогатат празничната трпеза. Тоа е знак на солидарност, хуманост и радост, вредности кои се темел на градење на соживот со другите етнички заедници и просперитет на Охрид и Република Македонија, рече градоначалникот Стојаноски.

По повод празникот, на денешниот обичај како курбан беа принесени петнаесет глави крупен и ситен добиток, од кој беа приготвени пакети со месо со тежина од 5 до 8 килограми, кои ќе бидат поделени на 300 сиромашни семејства.
Во името на организаторите, Фаик Бајрам изрази благодарност до градоначалникот Јован Стојаноски и Локалната самоуправа за поддршката на овој настан, со уверување дека и во иднина ќе се почитува долгата традиција на взаемно почитување и изградба на заедничка подобра иднина за сите граѓани. (Крај)

извор: Општина Охрид фото: Општина Охрид