Избор ОБРАЗОВАНИЕ Охрид

4. Меѓународна олимпијада по француски јазик во Охрид

Охрид, 12. септември 2018 (ОХРИДПРЕС) – Средношколци од Република Македонија, Албанија, Ерменија, Бугарија, Молдавија и Романија кои во образовниот процес го учат францускиот јазик ќе учествуваат на 4-тата по ред Меѓународна олимпијада по француски јазик што од 15-ти до 19-ти овој месец ќе се одржува во Охрид.

Пред учесниците на олимпијадата предвидено е да се обратат министерот за образование и наука Арбер Адеми, претставникот од Меѓународната организација за Франкофонија, Сесил Леке-Фолкини, Рени Јотова, директорка на Регионалното биро на Меѓународната организација на Франкофонијата во Букурешт и амбасадорот на Франција во Македонија, Кристијан Тимоние.

Францускиот јазик го зборува 13 проценти од вкупната светска популација, а Франкофонијата брои 890 милиони жители. Целите на манифестациите што се организираат преку Меѓународната организација на Франкофонијата како што е натпреварувањето во Охрид се промовирање на францускиот јазик и културната и јазична разновидност, промовирање на мирот, демократијата и човековите права, поддршка на образованието, обуката, високото образование и истражувањето, како  и промоција на соработката во служба на одржливиот развој. (Крај)

извор: ОхридПрес фото: ОхридПрес