Избор Локална самоуправа Охрид

Свечено отворени 15-те Спортски игри на Македонскиот полициски синдикат

Охрид, 14. септември 2018 (ОХРИДПРЕС) – На спортските терени во склоп на хотелот „Аквалина“, денес беа свечено отворени 15-те Спортски игри и средби на членовите на Македонскиот полициски синдикат.

Игрите ги отвори заменик министерот за внатрешни работи Агим Нухиу, а пријатен престој во Охрид на учесниците им посака градоначалникот проф. д-р Јован Стојаноски.

– Вие, припадниците на полициските служби секојдневно се соочувате со многу професионални предизвици. Одговорната задача која секојдневно ја извршувате, бара добра психо-физичка подготвеност на  секој поединец, а ангажирањето со спортски активности е токму оној предуслов кој треба да се практикува, за целосно да се одговори на поставените задачи. Овие спортски игри  го поттикнуваат  натпреварувачкиот дух, но дружењето го јакне заедништвото и тимската работа која е потребна за ефикасно справување со секојдневните професионални предизвици. Ви благодариме за Вашата определба, спортските игри да ги одржувате во Охрид, најразвиениот туристички и културен центар во Република Македонија и пошироко во регионот. Се надеваме дека покрај спортските игри, заедно со гостите од полициските синдикати од пријателските земји,  ќе најдете слободно време да посетите дел од богатото културно историско богатство на древниот Охрид и да ги почувствувате ретките природни убавини, заштитени од УНЕСКО. Се надевам дека покрај постигнувањето на добри спортски резултати, ќе  имате заедничките дружења, размената на искуства и соработка помеѓу полициите служби од земјите гости на овие игри. Овој начин на соработка на полициските служби, придонесува за подобрување на довербата помеѓу граѓаните од различните земји, а институциите се токму оној фактор кој треба да обезбеди сигурност на граѓаните, порача во своето обраќање Стојаноски.

На спортските игри на полицискиот синдикат, учествуваат 220 учесници од Македонија како и 80 гости од полициските синдикати од Србија, Црна Гора, Косово, Хрватска, Босна и Херцеговина, Словенија и Албанија. (Крај)

извор: Општина Охрид фото: Општина Охрид

©OhridPress2019 Доколку преземете некоја содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење