Избор Охрид

Нухиу: МВР ќе ги спречува странски борци кои сакаат да вршат напади во Европа

Охрид, 16. октомври, 2018 (ОХРИДПРЕС) – Заменик-министерот за внатрешни работи Агим Нухиу учествува на меѓународна конференција „Профилирање и идентификација на странски борци-повратници“, што во организација на МВР и мисијата на ОБСЕ денеска и во наредните три дена се одржува во Охрид.

– Странските борци се поврзуваат со меѓународните терористички мрежи и поради тоа се сметаат за терористичка закана по враќањето во нивната држава на потекло или вообичаено живеење. Согледувајќи ја природата на овој глобален феномен, Министерството за внатрешни работи се посвети на остварување активности во насоки на спречување на трансфер на странски борци кои имаат намера да вршат напади на цели низ Европа; потоа детектирање на евентуални врски помеѓу терористите со криминалните мрежи кои го „олеснуваат“ криумчарењето на безбедносно-ризични лица; како и за зајакнување на меѓународната соработка, како клучна алатка за рана детекција и навремено попречување на овие безбедносни ризици и закани, рече Нухиу.

На конференцијата покрај претставници на полициите на земјите од регионот, присуствуваат и претставници од повеќе високообразовни институции од сферата на безбедноста, невладини граѓански здруженија, како и претставници од други институции. (Крај)

извор: Мета фото: Мета

©OhridPress2019 Доколку преземете некоја содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење