ЕКОЛОГИЈА Избор Локална самоуправа Охрид

Општина Охрид апелира на средување на проблемот со намалениот водостој на езерото

Охрид, 8. ноември 2018 (ОХРИДПРЕС) – Општина Охрид преку официјално соопштение апелира до одговорните на средување на проблемот со намалениот водостој на езерото.

– Како општина, апелираме до надлежните инситуции и ја апострофираме на сериозноста на проблемот со моменталниот водостој на Охридското Езеро, особено на делот на каналот „Студенчишта“. Проблемот ескалира веќе одреден период наназад, што резултираше со намален водостој во езерото и каналот, што може да има сериозни последици врз рибниот фонд. За да не дојде до евентуален помор на риби, особено во делот кај Студенчишкиот канал и поплитките делови на крајбрежјето на Охридското Езеро, веќе е испратен и соодветен допис до Министерството за транспорт и врски, од кои побаравме во рамките на нивните надлежности, да преземат соодветни мерки, со кои превентивно би се избегнале поголеми еколошки проблеми. Рибата поради нискиот водостој излегува на површина и наскоро може да се случи масовно да угинува поради недостаток на кислород. Во неколку наврати и еколозите побараа да се прекине со испуштање на вода од езерото. Тие потенцираат дека нема вода во „Билјанини извори“, а од пумпите на ЈП „Водовод“ нема дотур на свежа вода во каналот, што може да доведе до несакани последици, стои во дописот.

Image may contain: text

Од општина Охрид додаваат дека за да се надмине оваа состојба, од ЈП „Водовод“ било побарано да се исклучат пумпите со кои се земам вода за пиење од каптажата „Билјанини Извори“ и истата да се пренасочи преку Хидробиолошки во каналот „Студечишта“ за дотур на свежа вода и за да се зголеми нивото на вода и количеството на кислород.

Image may contain: text

– Истото од страна на МЈП „Проаква“ е веќе превземено. Иако оваа количество на вода е значителна за водоснабдување на градот Охрид, МЈП „Проаква“, без оглед на цената на чинење, постапи по нашето барање со цел да се спречи еколошка катастрофа. Дополнителен проблем е што и прогнозата за периодов кој е пред нас не носи врнежи од дожд, што, доколку не се направи навремена превенција, може да доведе до посериозни последици. Поради сето горе наведено, испраќаме апел до одговорните инситуции за ИТНА реакција и примена на наведените мерки, за да се ублажат последиците од новонастанатата состојба, реагираат од општина Охрид. (Крај)

извор: Општина Охрид фото: архива