ЕКОЛОГИЈА Локална самоуправа Охрид ТОП ВЕСТИ

За спас на плашицата ќе се проширува каналот „Студенчишта“ и ќе се носи Планот за управување со охридскиот регион

Охрид, 3. ноември 2018 (ОХРИДПРЕС) – Ископ, проширување и продлабочување на каналот „Студенчишта“ е една од мерките што треба да се преземат за спречување на поморот на плашицата.

Ги Запознаваме Ретките Болести

На денешната вонредна седница која беше свикана по барање на советничката група на ВМРО-ДПМНЕ, а се однесуваше на неодамнешниот помор на рибата во каналот „Студенчишта“, тие побараа неколку заклучоци кои беа усвоени.

– Се задолжува градоначалникот на општина Охрид да се обрати до Министерството за екологија, со барање за превземање на превентивни мерки и активности со цел спречување на поморот на плашици во иднина, да побара од ЈНУ „Хидробиолошки институт“ – Охрид информација со цел добивање насоки за препорачани и дозволени флуктуации на нивото на езерото и превземање на конкретни мерки во оваа насока, во соработка со ЕЛЕМ Македонија да покрене иницијатива за формирање работна група која ќе даде писмени препораки за надминување на постојната состојба и иницирање на измени на постојната законска регулатива од оваа сфера, да превземе мерки за добивање на дозвола за мелиоративен риболов од Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство и се препорачува на надлежните служби да извршат ископ, проширување и продлабочување на каналот Студенчишта.

Координаторот на советничката група, Кирил Пецаков побара заеднички сите да се потрудиме вакво нешто да не ни се случува.

– Заради временските услови и мали интервенции кои се случија, поморот престана , се крена нивото на езетото и биодиверзитетот е во најмала рака во одлична состојба. Вакава ситуација сме имале во 2012 година сега имаме повторно. Реалноста е дека и до ден денес не се знае кој стопанисува и како функционира каналот „Студенчишта“, 30 години не е интервенирано во длабочината, покрај ЕЛЕМ сигурно има одговорност и концесионерот на езерото, во моментов во тек е новиот повик за избор на концесионер. Подготвеноста на институциите е на ниско ниво а видовме дека ако не заврнеше ќе имавме и натаму проблем, бидејќи имавме само една пумпа, рече Пецаков.

Градоначалникот на Охрид, проф. д-р Јован Стојаноски решението го гледа во конечното донесување на Планот за управување со охридскиот регион, во кој е содржан и планот за управување со езерото и неговото сливно подрачје, за да се знаат ингеренците, кој ќе управува со него.

– Цело време инсистирам и во контактите со УНЕСКО, Владата и ресорните министерства, конечно да се донесе Планот за управување со охридскиот регион, а еден дел е и планот за управување со езерото и неговото сливно подрачје, каде ќе се знае кој ќе лови риба, кој ќе биде одговорен за водостојот и останатите работи поврзани со езерото. Сето тоа беше соржано во Законот за управување со природното и културното наследство во охридскиот регион донесен во 2010 година, за жал ништо не беше преземено во тој дел. Она што ние како нова локална самоуправа е воведувањето на комисијата за управување со културното наследство, но тоа не е доволно. Планот мора да се донесе и да се стави точка со заштитата на статусот на Охрид како град заштитен од УНЕСКО, а со тоа и на целиот регион, потенцира Стојаноски.

Градоначалникот информира дека во овој момент министерството за култура го има изготвено нацрт планот, сега треба да се усвои да стане предлог план и да се усвои од Влада.

Во случајот со поморот на плашицата, Стојаноски кажа дека се обратиле до надлежните институции. Со помош на јавните претпријатија „Охридски комуналец“, „Водовод“ и „Нискоградба“ проблемот засега се реши со пумпа со која се врши дотур на свежа вода од Билјанини извори, а секако тука помогнаа и обилните врнежи од дожд. (Крај)

извор: ОхридПрес фото: ОхридПрес