Култура

Избор Култура Охрид ТОП ВЕСТИ
Охрид, 10. февруари 2024 (ОХРИДПРЕС) – На барање на публиката, повторно ќе се репризира детската театарска претстава „Лист, камен и ножички“ на Детското драмско студио „ДрамаКидз“. повеќе...
Избор Култура Локална самоуправа Охрид ТОП ВЕСТИ
Охрид, 9. февруари 2024 (ОХРИДПРЕС) – Во чест на ликот и делото на Кирил Прличев и по повод 80 години од неговата смрт, денеска во Спомен куќата на Христо Узунов се одржа пригодна повеќе...
Избор Култура ТОП ВЕСТИ
Охрид, 9. февруари 2024 (ОХРИДПРЕС) – И годинава охридскиот Центар за култура „Григор Прличев“ доби финансии од министерството за култура за реализација на претстави на Народниот театар, повеќе...
Избор Култура Охрид ТОП ВЕСТИ
Охрид, 9. февруари 2024 (ОХРИДПРЕС) – Вечерва, со почеток во 20:00 часот на репертоарот на Народен театар Охрид повторно е претставата „Лавиринтот“ од Димо Дешев, во режија на Ѓорѓи повеќе...
Избор Култура Македонија Охрид ТОП ВЕСТИ
Охрид, 9. февруари 2024 (ОХРИДПРЕС) – Со пригодна свеченост денеска ќе биде одбележана 80 годишнината од смртта на Кирил Григоров Прличев, син на Григор Ставрев Прличев и Анастасија повеќе...
Избор Култура Охрид ТОП ВЕСТИ
Охрид, 8. февруари 2024 (ОХРИДПРЕС) – Со пригодна свеченост утре ќе биде одбележана 80 годишнината од смртта на Кирил Григоров Прличев, син на Григор Ставрев Прличев и Анастасија Узунова. повеќе...
Избор Култура Охрид ТОП ВЕСТИ
Охрид, 7. февруари 2024 (ОХРИДПРЕС) – Денес се навршуваат 123 години од раѓањето на А. ден Долард, големиот холандски писател и вљубеник во Охрид и Република Македонија. А. ден Долард (A. повеќе...
Избор Култура Локална самоуправа Охрид ТОП ВЕСТИ
Охрид, 6. февруари 2024 (ОХРИДПРЕС) – Со повеќе активности, Охрид и годинава достојно ја одбележува годишнината од смртта на Григор Прличев. Делегација на Општина Охрид, предводена од повеќе...
Избор Култура Охрид ТОП ВЕСТИ
Охрид, 6. февруари 2024 (ОХРИДПРЕС) – Продолжуваат годинешните настаните за достојно чествување на ликот и делото на ловороносецот Григор Прличев. Вчера во Центарот за култура во Охрид кој повеќе...
ИЗБОР НА УРЕДНИКОТ Култура Македонија Охрид ТОП ВЕСТИ
Охрид, 6. февруари 2024 (ОХРИДПРЕС) – Денес се одбележуваат 131 години од смртта на Григор Прличев. Еден од најпознатите писатели во македонската литература од 19-от век, Григор Прличев е повеќе...