Празници

Избор Охрид Празници ТОП ВЕСТИ
Охрид, 22. септември 2019 (ОХРИДПРЕС) – Денешниот празник е поврзан со вчерашниот празник Мала Богородица, денес се одбележува споменот на нејзините родители, Светите Јоаким и Ана. Свети повеќе...
Избор Охрид Празници Струга ТОП ВЕСТИ
Струга, 21. септември 2019 (ОХРИДПРЕС) – Во присуство на голем број верници од Охрид и Струга, и годинава, традиционално во манастирот „Пресвета Богородица“ во струшкото село Калишта повеќе...
Избор Охрид Празници ТОП ВЕСТИ
Охрид, 21. септември 2019 (ОХРИДПРЕС) – Богородица е мајка на сите мајки, а се верува дека е заштитничка на жените, особено на леунките поради што кога жените раѓаат ја повикуваат да им повеќе...
Избор Охрид Празници ТОП ВЕСТИ
Охрид, 21. септември 2019 (ОХРИДПРЕС) – Православните христијани денес го празнуваат Рождеството на Пресвета Богородица. Пресвета Дева Марија се роди од своите стари родители, Јоаким и Ана. повеќе...
Избор Општина Дебрца Охрид Празници ТОП ВЕСТИ
Скопје/Охрид, 14. септември 2019 (ОХРИДПРЕС) – Според календарот на МПЦ (Јулијанскиот календар) денеска е 1 септември, Преподобен Симеон Столпник. По потекло Симеон беше Сириец. Родителите повеќе...
Избор Празници ТОП ВЕСТИ
Дебар, 11. септември 2019 (ОХРИДПРЕС) – Бигорскиот манастир го одбележува Отсекувањето на чесната глава на неговиот славен патрон и небесен застапник, великиот пророк, претеча и крстител повеќе...
Избор Охрид Празници ТОП ВЕСТИ
Охрид, 11. септември 2019 (ОХРИДПРЕС) – Православните христијани го прославуваат големиот христијански празник кој не потсетува на страдањето на Свети Јован, кој е наречен уште и кум Божји. повеќе...
Избор Охрид Празници ТОП ВЕСТИ
Охрид, 28. август 2019 (ОХРИДПРЕС) – На празникот Успение на Пресвета Богородица во кругот на обновената црква во селоto Скребатно се подготвува и дели ручек за 5.000 луѓе, со што се повеќе...