Избор Култура Охрид

Ентериерно се уредува Музејот на Робевци во Охрид

Охрид, 27. јули 2016 (ОХРИДПРЕС) – Течат работите за ентериерно уредување на Куќата на Робевци во Охрид, која е еден од најпрепознатливите белези на охридската староградска архитектура.

Со проектот, за чија реализација од буџетот на Министерството за култура се издвоени три милиони денари, се врши комплетно осовременување на ентериерот, односно замена на старите изложбени витрини со нови, но и градежни интервенции во внатрешноста на овој објект. Музејот на Робевци со овие зафати ќе добие три целосни комплексни поставки, и тоа етнолошка, археолошка и уметничка поставка во кои ќе биде изложено вредно културно наследство. Исто така, на влезот во објектот ќе биде изведен нов пулт за продажба на влезници и сувенири.

На првиот кат е предвидено да биде поставена нова етнолошка поставка за постојано разгледување, која ќе претставува сегмент од етнолошката музејска збирка која содржи вкупно 2200 вредни артефакти. Предметите кои ќе бидат изложени го отсликуваат развојот на старото охридско семејство Робевци, како и начинот на живеењето на градското население во Охрид.

На вториот кат е сместена археолошката поставка презентирана преку Златната соба која содржи вредни археолошки движни предмети кои прикажуваат различни етапи од развојот на охридската област. Меѓу значајните предмети во оваа поставка, која беше промовирана во 2014 година, се и златната маска и златната ракавица од локалитетот Горна Порта, златните обетки гулабици и многу други наоди.

На третиот кат во објектот ќе биде оформена уметничката поставка во која ќе бидат изложени највредните резби изработени од старите охридски резбари. Во изминатиот период со поддршка од Министерството за култура беше обновен екстериерот на Куќата на Робевци, при што беше извршена комплетна санација на фасадите на објектот, беше променета целата надворешна столарија и беше реконструирана покривната конструкција со што се обезбеди долговечност на овој исклучително значаен споменик на културата. (Крај)

извор: ОхридПрес фото: архива

@OhridPress - Преземањето на оваа содржина или на делови од неа без непосреден договор со редакцијата на OhridPress значи дека се согласувате со условите за преземање, кои се објавени тука