Избор Македонија

153 деца во Центар факултативно ќе учат српски јазик од септември

Скопје, 13. август 2019 (ОХРИДПРЕС) – Во учебната 2019-2020 година ќе има една до две цели паралелки кои факултативно ќе го изучуваат српскиот јазик, соопшти Општина Центар.

Почнувајќи од учебната 2019-2020 година, во седумте општински основни училишта, како изборен предмет за трето одделенците, ќе се воведе изучување на јазиците на помалите етнички заедници во Република Северна Македонија.

Во текот на месец мај, по препорака на Министерството за образование и наука, Општина Центар спроведе анкета за изразување интерес за изучување на српскиот јазик во паралелките од второ одделение во сите седум основни општински училишта на која позитивно се изјаснија вкупно 153 ученици.

Имајќи предвид дека анкетата е спроведена на 29.06.2019 година, односно на денот на доделување на сведителствата, поради можно отсуство на дел од учениците, се очекува оваа бројка да се зголеми откако во септември ќе биде спроведена дополнителна анкета за отсутните. Согласно тоа, очекувањата се дека во учебната 2019-2020 година, ќе има една до две цели паралелки кои факултативно ќе го изучуваат српскиот јазик.

Со почетокот на учебната година, веќе во септември, ќе биде спроведена и анкета за изучување на јазиците и на другите етнички заедници, поточно: бошњачки, турски, влашки и ромски јазик, и во зависност од интересот и овие јазици ќе бидат воведени како изборни предмети за учениците од трето одделение.

Воведувањето на јазиците на помалите етнички заедници во РСМ како изборен предмет во основните училишта на територија на Општина Центар има за цел да им овозможи на децата од одредена националност и академски да го изучуваат јазикот на националноста на која ѝ припаѓаат, но и да им даде можност на децата од другите националности да се запознаат со јазикот на своите соученици. (Крај)

извор: Плус инфо фото: архива

@OhridPress - Преземањето на оваа содржина или на делови од неа без непосреден договор со редакцијата на OhridPress значи дека се согласувате со условите за преземање, кои се објавени тука

Слични објави