046 - За Охрид се зборува
Уништувањето на охридскиот крап започна со уништување на Студенчишкото блато и продолжи со уништување на големи појаси на трска поради урбанизација на крајбрежниот дел. Најавените изградби на Медитерански плажи со кои ќе се уништи уште неколку хектари трска само ќе го забрза уништувањето на природните мрестилишта на крапот. Сите овие негативни влијанија на човекот ќе […]Прочитај повеќе
046 - За Охрид се зборува
После многу години на негрижа и неодговорност, успеавме да ја уништиме охридската пастрмка, овие наредни години ќе ја уништиме охридската белвица и охридскиот крап и неминовно е да го смениме брендот на заштитниот знак на Охридско Езеро од охридска пастрмка во охридска гомнушка. Предупредувавме со години дека е можно да дојде до ова срамно ребрендирање. […]Прочитај повеќе
046 - За Охрид се зборува Избор
Охрид, 17. мај 2015 (ОХРИДПРЕС) – Во раните утрински часови не можев да останам без да напишам збор два за денешниот граѓански протест. Со неколку другари за скоро тргнуваме за Скопје на мирен, ненасилен и народен собир пред Владата на Република Македонија. Мојот револт за дното кое го допре нашата држава ќе го искажам заедно […]Прочитај повеќе
046 - За Охрид се зборува Избор
Македонија, мај 2015-та, Го вклучувам 55 инчниот LCD 3D тв, директ на National Geographic. Емисија посветена на „трендот“ во високо развиените земји меѓу кои на прво место е Македонија. Економската состојба во нагорен тренд, стапката на „вистинска“ невработеност е -3,1446642255 %, со можност ако владата ги изреализират сите „чекори“ да бидиме приморани да увезуваме евтина Прочитај повеќе
046 - За Охрид се зборува Избор
Охрид, 5. мај 2015 (ОХРИДПРЕС) – Премиерот Никола Груевски во говорот на последниот конгрес на партијата посебно истакна дека најубавите години ги потрошил на Македонија и некој немало да му каже „Фала“. Не е точно. Еве Премиере, гледаш дека откако побара едно скромно „фала“ од граѓаните на Република Македонија, во изминативе два дена доби многу […]Прочитај повеќе
046 - За Охрид се зборува Избор Охрид
Охрид, 30. април 2015 (ОХРИДПРЕС) – Иако се очекуваше расправата на последната седница на Советот на Општина Охрид да биде далеку пожестока, а гласањето да биде само формалност, се случи обратното. Моментот на гласање и резултатот од гласањето ги изненади сите. Освен можеби некого кој знаел што се случувало изминатите денови. И така, претседателката на […]Прочитај повеќе
046 - За Охрид се зборува Избор Охрид
Охрид, 27. април 2015 (ОХРИДПРЕС) – По Заев и СДСМ, во Охрид дојдоа и Груевски и ВМРО-ДПМНЕ. На голем семакедонски општонароден собир против шпионите и предавниците се собраа во спортската сала „Билјанини Извори“. И не само охриѓани туку и битолчани, вевчанци, стружани, прилепчани, ресенчани и други. Автобусите кои доаѓаа од другите градови со луѓе кои […]Прочитај повеќе
046 - За Охрид се зборува Избор Охрид
Охрид, 17. април 2015 (ОХРИДПРЕС) – СДСМ рече „бомба“ за Охрид. И би „бомба“ за Охрид. Иако веќе испукана, ама се направи уште еден обид. Уште кога претседателот на СДСМ, Зоран Заев минатата година ја најави „бомбата“ за Охрид сите се прашуваа што би можела да содржи. Сите, и од власта и од опозицијата. Изјавата […]Прочитај повеќе
046 - За Охрид се зборува Избор Охрид
Охрид, 14. април 2015 (ОХРИДПРЕС) – Текстов сакав да го напишам уште откако заврши Средношколскиот марш во Охрид, но поради големиот христијански празник, го оставив за денеска. Во четвртокот, движејќи се со колоната средношколци и фотографирајќи го нивниот марш, единствено што жалев во моментот беше тоа што не сум средношколец. Кога ја гледав нивната бунтовност, Прочитај повеќе
046 - За Охрид се зборува Избор
Охрид, 8. април 2015 (ОХРИДПРЕС) – И понатака продолжува една од најконтраверзните појави во Охрид во последно време. Имено одредени личности и структури продолжуваат да „го бранат Студенчишкото Блато“, но никако да разбереме од кого и од што? Но претпоставуваме зошто. И додека истото тоа блато кое постоеше со сите нишани како функционален екосистем се […]Прочитај повеќе