ЕКОЛОГИЈА Избор Струга ТОП ВЕСТИ
Струга, 22. февруари 2019 (ОХРИДПРЕС) – Од граѓанската иницијатива Охрид SOS реагираат дека и покрај притисокот од јавноста, медиумите и еколозите, продолжува самоволието на одредени поединци, кои на одредени парцели помеѓу Струга и Калишта тампонираат, поставуваат бетонски огради, палат трска и друга вегетација среде бел ден, а на повеќе локации се депонира и Прочитај повеќе
ЕКОЛОГИЈА Избор од Уредникот Охрид ТОП ВЕСТИ
Охрид, 21. февруари 2019 (ОХРИДПРЕС) – Вљубеникот во Охрид и неговите убавини, риболовниот водич Љупчо Стојкоски – Лепи денес на неговиот профил на Facebook објави фотографија од риба, уловена во езерото, која не смее да биде редовна глетка во водите на Охридското Езеро. Станува збор за неавтохтон вид златен карас, риба која и претходно е […]Прочитај повеќе
ЕКОЛОГИЈА Избор Струга ТОП ВЕСТИ
Струга, 20. февруари 2019 (ОХРИДПРЕС) – Администраторите на Facebook групата Monitoring, Protection and Sustainable use of the Reed Belt of Lake Ohrid објавија фотографии од неодамнешната Еко патрола, на која јасно се гледа во каква состојба е појасот трски, по последните случаи на палење на струшкиот дел од езерото. Состојбата на појасот трски на Охридско […]Прочитај повеќе
ЕКОЛОГИЈА Избор од Уредникот Струга ТОП ВЕСТИ
Охрид, 16. февруари 2019 (ОХРИДПРЕС) – Да се запре криминалот врз појасот трски на Охридското Езеро, порачуваат екологистите од Струга и Охрид, откако вчера беше повторно запалена трската на потегот Струга-Калишта. – Палењето на појасот трски во заштитено подрачје е кривично дело. Бараме одговорност од соодветните институции за овој екоцид, апелираат Прочитај повеќе
ЕКОЛОГИЈА Избор Локална самоуправа Охрид ТОП ВЕСТИ
Охрид, 13. февруари 2019 (ОХРИДПРЕС) – По вчерашната објава на OhridPress, за состојбата во која се наоѓа стариот чинар во центарот на градот, од општина Охрид информираат дека побарале и добиле посебна дозвола од Министерството за животна средина и просторно планирање (МЖСПП) за имплементација на мерките за санација и ревитализација. – За таа цел е […]Прочитај повеќе
ЕКОЛОГИЈА Избор од Уредникот Охрид ТОП ВЕСТИ
Охрид, 12. февруари 2019 (ОХРИДПРЕС) – Под тежината на обилните врнежи од дожд и снег, но и под уште поголемата тежина на нашата колективна неодговорност, една од најголемите препознатливости на Охрид, 11 века стариот Чинар, на плоштадот „Крушевска Република“ деновиве е во очајна состојба. Со секој поголем снежен бран, се откинуваат гранки од илјадалетното дрво, […]Прочитај повеќе
ЕКОЛОГИЈА Избор Охрид ТОП ВЕСТИ
Охрид, 8. февруари 2019 (ОХРИДПРЕС) – Члениовите на Граѓанската иницијатива Охрид ЅОЅ преку јавно обраќање до в.д градоначалник на Општина Охрид д-р константин Георгиски бараат решавање на проблемот со хотелот во „Лагадин“. Писмото го објавуваме во целост: Господине Георгиески, по вашата неодамнешна изјава во која напаѓате граѓани и ги набедувате дека „ненавремено“ Прочитај повеќе
ЕКОЛОГИЈА Избор Охрид ТОП ВЕСТИ
Охрид, 2. февруари 2019 (ОХРИДПРЕС) – На крајот на оваа година македонската влада има обврска да покаже дека ги испочитувала обврзувачките препораки на Комитетот за светско наследство со што ќе покаже способност за управување со ова исклучително ретко светски признато богатство, реагираат од Граѓанска иницијатива Охрид ЅОЅ на дел од ставовите кои премиерот Зоран Заев Прочитај повеќе
ЕКОЛОГИЈА Избор од Уредникот Охрид ТОП ВЕСТИ
Охрид, 1. февруари 2019 (ОХРИДПРЕС) – Основавме државно претпријатие „Колекторски системи“. Овие денови се конституираат управните и надзорните одбори за да може да го преземеме „Проаква“ кое должи 900 милиони денари, истакна на трибината посветена на економските политики „Силна економија – шанса за сите“ премиерот на Република Македонија Зоран Заев. Тој пред Прочитај повеќе
ЕКОЛОГИЈА Избор од Уредникот Охрид ТОП ВЕСТИ
Охрид/Скопје, 29. јануари 2019 (ОХРИДПРЕС) – Министерството за транспорт и врски издвоило пари за санирање на оштетувањата на градското пристаниште, а работите ќе почнат кога тоа ќе го дозволи хидролошката состојба. Од буџетот на министерството се предвидени 7,8 милиони денари (126.800 евра) за санација на пристаништата. Поради големото количество врнежи од дожд и Прочитај повеќе