На кафе со... Охрид ТОП ВЕСТИ
Охрид, 7. декември 2018 (ОХРИДПРЕС) – Постојано расте бројот на ученици кои како странски јазик се одлучуваат да го изучуваат германскиот јазик. Во корелација со ова е и податокот на Државниот завод за статистика според кој денес во Република Македонија има околу 340 наставници по германски јазик, а до пред околу 30 години имало само […]Прочитај повеќе
Економија Избор од Уредникот На кафе со... Охрид ТОП ВЕСТИ
Охрид, 29. ноември 2018 (ОХРИДПРЕС) – Започнаа волонтерски, функционираа со сопствена опрема, за веќе по 15 години да добијат современа опрема и возила за спасување на планина и непристапни терени, а сето ова води кон тоа охридскиот регион да добие планинска спасителна служба и да не стави на мапата безбедни дестинации за авантуристички туризам. Во […]Прочитај повеќе
Култура На кафе со... Охрид ТОП ВЕСТИ
Охрид, 28. ноември 2018 (ОХРИДПРЕС) – Сара Климоска има само 24 години, дипломец на Факултетот за драмски уметности, а позади себе има неколку професионални театарски претстави, детски претстави, многу кратки филмови, епизодно се појави во серијалот „Фамилија Маркоски“, а беше дел од серијата „5+фамилија“ и младинската емисија „Информа“. Климоска во моментов го снима Прочитај повеќе
Избор На кафе со... ТОП ВЕСТИ
Охрид, 23. ноември 2018 (ОХРИДПРЕС) – Таа не е човек кој ќе Ви рече не можам или немам време, бидејќи во нејзиното големо срце има и место и време, дури и за нештата што навидум изгледаат невозможно. Дел е до сите хуманитарни настани, сака да слика, има одржано три самостојни изложби, театарот е нејзината љубов […]Прочитај повеќе
На кафе со...
Охрид, 20. ноември 2018 (ОХРИДПРЕС) – Можноста за учење на шминкањето како занает денес е многу достапна, а понатаму, како и во секој уметнички занает се зависи од креативноста, инвентивноста, оригиналноста, храброста и квалитетот, како врвни нешта од кој треба да се води еден мејк ап артист. Кога приказната трае цели 10 години тогаш дефинитивно […]Прочитај повеќе
Избор На кафе со... Охрид
Охрид, 16. ноември 2018 (ОХРИДПРЕС) – За следната летна туристичка сезона предвидена е модерна и многу сериозна промоција на туристичкиот потенцијал на Охрид. Ќе имаме еден тип на промоција, кој ќе се случи за прв пат во Охрид, како прв и единствен град во Источна и Југоисточна Европа, а по примерот на развиените западноевропски земји. […]Прочитај повеќе
Забава Избор На кафе со... Охрид
Охрид, 6. ноември 2018 (ОХРИДПРЕС) – The Backdoor band е еден од оние рок бендови кои ја освоија публиката, веднаш по појавувањето пред осум години, не само во Охрид, туку и во цела Македонија. Нивната популарност расте од година во година, не само поради впечатливиот изглед, туку поради извонредниот Rock`N`Roll кој го свират. Кога „кокетираат“ […]Прочитај повеќе
Избор На кафе со... Охрид
Охрид, 1. ноември 2018 (ОХРИДПРЕС) – Секогаш кога било најпотребно Охрид покажал, дека и покрај нашите скромни можности, во нас живее колективната хуманост, сплотеност и позитивна енергија. Во серијата хуманитарни настани кои имаат за цел што побрзо да се соберат потребните средства за лекување на Сара Настеска, Охрид денес трча за Сара. – Трката нема […]Прочитај повеќе
Избор Култура На кафе со...
Охрид, 1. ноември 2018 (ОХРИДПРЕС) – Годинава се навршија осум години откако во Охрид е возобновен професионалниот театар. Охридската публика е жедна за театар, сака да гледа добри претстави, а од друга страна со негвото постоење многу е полесно средношколците да се одлучат за актерството како нивна идна професија. Во минатото, кога ги немавме паметните […]Прочитај повеќе
Избор На кафе со... Охрид
Охрид, 26. октомври 2018 (ОХРИДПРЕС) – Охрид е прекрасна ризница во било кој временски континуитет на градот и оттаму секој сегмент во неговото живеење има интересни факти, некои од нив можеби подзаборавени. Негов фах е Илинденскиот период, но во последно време во неговите истражувања се занимава со најновата историја на градот Охрид. Познатиот историчар доц.д-р […]Прочитај повеќе