Општина Дебрца Охрид ТОП ВЕСТИ
Охрид, 10. декември 2018 (ОХРИДПРЕС) – Министерот за локална самоуправа во Владата на Република Македонија Сухејл Фазлиу, денес ќе оствари работни средби со градоначалниците на општините Охрид и Дебрца, проф. д-р Јован Стојаноски и Зоран Ногачески. Според најавите, на средбите ќе стане збор за развојните можности и приоритети на овие единици на локална самоуправа во Прочитај повеќе
ОБРАЗОВАНИЕ Општина Дебрца ТОП ВЕСТИ
Дебрца, 27. ноември 2018 (ОХРИДПРЕС) – Општина Дебрца распиша конкурси за доделување стипендии за одлични ученици запишани во јавните и приватните средни училишта и за редовни студенти запишани на додипломски студии од прв циклус. Критериум за доделување на ученичките стипендии се остварениот успех и освоени награди на меѓународни/државни натпревари во текот на претходните Прочитај повеќе
Избор Општина Дебрца
Охрид, 9. ноември 2018 (ОХРИДПРЕС) – Со положување на свежо цвеќе, денес во селото Сливово се одбележа јубилејот, 75 години од формирањето на Првата Македонско-Косовска ослободителна ударна пролетерска бригада (МКНОУПБ) на 11-ти ноември 1943 година и Патронатот на ОУ „Дебрца“. Делегација на општина Дебрца предводена од градоначалникот Зоран Ногачески, положи свежо Прочитај повеќе
Избор Општина Дебрца Охрид
Охрид, 9. ноември 2018 (ОХРИДПРЕС) – Со полагање свежо цвеќе денес во селото Сливово ќе биде одбележана 75 годишнината од формирањето на Првата Македонско-Косовска ударна партизанска бригада. За борбениот пат на бригадата и нејзиното значење за конечното ослободување на земјата историски час ќе одржи Наце Иваноски. Ќе биде посетен спомен домот, отворена ликовната Прочитај повеќе
Избор Општина Дебрца
Охрид, 31. октомври 2018 (ОХРИДПРЕС) – Општина Дебрца ќе додели еднократна парична помош во висина од 100 илјади денари лекување на 15-годишната Сара Настеска од Охрид. Одлуката е донесена на 16-та седницата на Советот на општина Дебрца. Советниците едногласно ја изгласаа предлог одлуката за доделување на помош за лекување на Сара Настеска во висина од […]Прочитај повеќе
ЕКОЛОГИЈА Избор Општина Дебрца
Охрид/Скопје, 30. октомври 2018 (ОХРИДПРЕС) – Владата на Република Македонија, на денешната, 98-ма  седница ја разгледа и усвои Информацијата за обезбедување на финансиски средства за подготовка на тендерска документација за издавање на управувањето со комунален отпад во Југозападен, Пелагониски, Вардарски и Југоисточен плански регион под концесии. Во рамките на оваа Прочитај повеќе
Избор ОБРАЗОВАНИЕ Општина Дебрца
Охрид, 17. октомври 2018 (ОХРИДПРЕС) – Учениците од I до V одделение во ОУ „Дебрца“ денес го реализираат проектот „Различни, а сепак исти“. Целта на проектот е кај учениците уште од најмала возраст да се развиваат вредностите за заедничко живеење, почитување на основните човекови права и слободи и расното и религиозното потекло на луѓето. Во […]Прочитај повеќе
Избор ОБРАЗОВАНИЕ Општина Дебрца
Дебрца, 8. октомври 2018 (ОХРИДПРЕС) – Градоначалникот на општина Дебрца, Зоран Ногачески организира свечен прием за децата од ОУ „Дебрца“, во рамки на одбележувањето на Детската недела која се одржува под мотото „Градиме мостови, чекориме напред“. На приемот, Ногачески ги запозна учениците што преставува општината и им посака многу здравје и успех во образованието. Прочитај повеќе
Избор Општина Дебрца Охрид
Охрид, 3. октомври 2018 (ОХРИДПРЕС) – Општинската организација на Сојузот на борци од НОАВМ 1941-1945 и граѓаните продолжувачи во општините Охрид и Дебрца, денес ќе организира прослава во селото Црвена Вода по повод 75 години од издавањето на Манифестот на ГШ на НОВ и ПОМ и други значајни настани од НОВ и Револуцијата во 1943 […]Прочитај повеќе
Избор ОБРАЗОВАНИЕ Општина Дебрца
Белчишта, 2. октомври 2018 (ОХРИДПРЕС) – Од 1-ви октомври општина Дебрца воведе бесплатна ужинка за секој ученик. Според првиот човек на општината, градоначалникот Зоран Ногачески, заложбите на општината се да се обезбеди квалитетно образование за сите ученици во општина Дебрца. – За таа цел, ја подобруваме образовната инфраструктура и применуваме повеќе мерки Прочитај повеќе