Избор Приказни од животот
Некој стар мудрец си одел по својот пат, ја гледал природата и уживал во светлите пролетни бои. Во еден момент забележал маж кој носел на грбот многу тежок товар. Било видливо дека нозете му се тресат од товарот. – Зошто се осудуваш на толку напорна работа и страдање? – прашал старецот. – Се мачам за […]Прочитај повеќе
Приказни од животот
Имаше тешки времиња, па поминаа, па повторно дојдоа синко мој! – рече старецот. Од кога знам за себе секогаш се живееше тешко, но тогаш беше некако полесно да се живее. Се немаше многу, но срцето беше задоволно со тоа што го имавме – беше полно со љубов од која се раѓаше почитување кон луѓето. Таткото […]Прочитај повеќе
Избор Приказни од животот
Стар и мудар Индијанец седел пред вигвамот со внукот. Дедото се трудел што повеќе мудрост да пренесе на саканиот внук, за да го подготви колку што можно за животот кој е пред него. Му ја раскажал оваа приказна. – Во секој човек се води непрестајна војна. Тоа е така затоа што во нас живеат два […]Прочитај повеќе
Приказни од животот
Гледам од контејнерот излегува убаво девојче со потемна боја на кожата и долга виткана коса. Ми личи на ангелот на Ботичели. Излегува од ѓубрето како мала Венера од школката и матната морска пена која ја исфрлил големиот град. Девојчето и вели на мајката: „Нема…“ Има ли пократок и пострашен збор од тоа вечно „нема“? Тој […]Прочитај повеќе
Приказни од животот
Живеел некогаш еден горд, полн со себе и избувлив млад човек. Еден ден, неговиот татко му дал вреќа полна со шајки и му рекол: – Секогаш кога нема да можеш да го контролираш гневот во себе, или кога ќе се искараш со некого, излези надвор во дворот и заковај една шајка во оградата. Првиот ден […]Прочитај повеќе
Приказни од животот
Се сеќавам на нешто што ни го зборуваше старец Порфириј. Тој сакаше да ми објасни како е можно да му се помогне на човека, а потоа истиот тој човек кому му е помогнато не само да се расрди и да не му помогне, туку за возврат да му наштети на оној којшто му помогнал. Старецот […]Прочитај повеќе
Приказни од животот
Човекот, драги мои браќа, почнува да старее не тогаш кога ќе му побелее косата, туку тогаш кога ќе му поцрни срцето! Не смееме да го тргнеме од ум тоа дека не постојат само телесни болести. И душата може да боли и да се разболи. Една од душевните, и тоа една од најсериозните болести, е зависта. […]Прочитај повеќе
Приказни од животот
Не така одамна си живееше една мравка која секој ден прва доаѓаше на работа, а последна си одеше. Беше вредна, весела и среќна, сѐ додека одеше на работа. Пееше на работа, а резултатите од истата беа одлични. Слушајќи ја песната на Мравката, г-динот Стршлен, директор на фабриката заклучи дека Мравката премногу се забавува, а премалку […]Прочитај повеќе
Приказни од животот
Некој познат научник, при посетата на Африка, дошол на идеја преку игра да научи повеќе за начинот на живот во едно африканско племе. Ставил кошница полна со овошје кај едно дрво и им рекол на децата дека оној кој ќе стигне прв до кошницата ќе ги освои сите слатки овошки. Им дал знак дека можат […]Прочитај повеќе