Избор Охрид Ретки Болести ТОП ВЕСТИ
Охрид, 23. февруари 2019 (ОХРИДПРЕС) – Синоќа во клубот „Хавана“ се одржа забава, на која охриѓани обојувајќи ги лицата во боите на ретките болести дадоа поддршка на лицата кои боледуваат од нив. Како дел од активностите за одбележување на Денот на ретките болести, се одржа и проекција на филмот „Лицата на Лафора“ Поддршка кон кампањата […]Прочитај повеќе
Избор Охрид Ретки Болести ТОП ВЕСТИ
Охрид, 23. февруари 2019 (ОХРИДПРЕС) – По повод одбележување на Денот на ретките болести синоќа на Филмската академија во Охрид беше прикажан документарецот „Лицата на Лафора“. На проекцијата на филмот присуствуваше режисерот Денис Бојиќ, професорот д-р Велибор Тасиќ, кој беше еден од стручните соработници при изработка на проектот „Ги запознаваме ретките болести“, Прочитај повеќе
Здравје Охрид Ретки Болести ТОП ВЕСТИ
Охрид, 23. февруари 2019 (ОХРИДПРЕС) – Со видео, аудио и текстуални пораки, кои ќе се објавуваат секојдневно во текот на месец февруари, ќе се запознаеме со 28 дијагнози за ретки болести во рамките на кампањата „Ги запознаваме ретките болести“. 23. февруари 2019 година – ФЕНИЛКЕТОНУРИА Phenylketonuria – МКБ E 70.0, E 70.1 Фенилкетонуриjа е ретко […]Прочитај повеќе
Избор Култура Охрид Ретки Болести ТОП ВЕСТИ
Охрид, 22. февруари 2019 (ОХРИДПРЕС) – Вечерва на Филмската академија во Охрид од 18:00 часот, по повод Денот на ретките болести ќе се прикаже документарниот филм „Лицата на Лафора“, приказна за една мајка која го преврте светот за да ги спаси своите девојчиња. Филмот бил комплетиран пред две години. Во приказната се работи за најтешката […]Прочитај повеќе
Избор Охрид Ретки Болести ТОП ВЕСТИ
Охрид, 22. февруари 2019 (ОХРИДПРЕС) – Како дел од активностите за одбележување на Денот на ретките болести, денес во Охрид ќе се одржи проекција на филмот „Лицата на Лафора“. Настанот ќе се одржи со почеток во 18:00 часот во Јавната научна установа Институт за филм – Филмска Академија Охрид. – На проекцијата ќе присуствува и […]Прочитај повеќе
Избор од Уредникот Охрид Ретки Болести ТОП ВЕСТИ
Скопје, 22. февруари 2019 (ОХРИДПРЕС) – Публиката во салата „Борис Трајковски“ во Скопје синоќа на нозе му аплаудираше на 12-годишниот Марко Пејчиновски од Охрид кој доби „Златна бубамара“ за спортски подвиг. Минатата година Марко направи вистински подвиг и со инфаркт на нозете исплива 30 километри во водите на Охридското Езеро, со што стана и најмладиот маратонец Прочитај повеќе
Здравје Охрид Ретки Болести ТОП ВЕСТИ
Охрид, 22. февруари 2019 (ОХРИДПРЕС) – Со видео, аудио и текстуални пораки, кои ќе се објавуваат секојдневно во текот на месец февруари, ќе се запознаеме со 28 дијагнози за ретки болести во рамките на кампањата „Ги запознаваме ретките болести“. 22. февруари 2019 година – ХАНТИНГТОНОВА БОЛЕСТ Huntington – МКБ G 10 Хантингтонова болест е хронично, […]Прочитај повеќе
ОБРАЗОВАНИЕ Охрид Ретки Болести ТОП ВЕСТИ
Охрид, 21. февруари 2019 (ОХРИДПРЕС) – И учениците од ОУ „Ванчо Николески“ во Лескоец се вклучија во кампањата #ShowYourRare за Денот на ретките болести 2019. – Заедно со својата библиотекарка одржаа креативни работилници на кои се запознаа со дел од ретките болести и ја дадоа својата поддршка за заедницата на ретки болести. Се надеваат дека […]Прочитај повеќе
Здравје Охрид Ретки Болести ТОП ВЕСТИ
Охрид, 21. февруари 2019 (ОХРИДПРЕС) – Со видео, аудио и текстуални пораки, кои ќе се објавуваат секојдневно во текот на месец февруари, ќе се запознаеме со 28 дијагнози за ретки болести во рамките на кампањата „Ги запознаваме ретките болести“. 21. февруари 2019 година – ЦИСТИНУРИЈА Cystinuria – МКБ E72.01 Цистунурија е ретко генетско заболување со […]Прочитај повеќе
Здравје Охрид Ретки Болести ТОП ВЕСТИ
Охрид, 20. февруари 2019 (ОХРИДПРЕС) – Како дел од активностите за одбележување на Денот на ретките болести, во Охрид ќе се одржи проекција на филмот „Лицата на Лафора“. Настанот ќе се одржи во петок, 22-ри февруари, со почеток во 18:00 часот во Јавната научна установа Институт за филм – Филмска Академија Охрид. – На проекцијата […]Прочитај повеќе