Здравје Избор
Лондон, 5. март 2019 (ОХРИДПРЕС) – На пациент од Велика Британија целосно му се повлекол ХИВ-вирусот по извршената трансплантација на матични клетки, што е само втор ваков случај забележан досега, се вели во лекарски извештај објавен во магазинот „Nature“. Машкиот пациент од Лондон, кој се лекуваше од рак, сега е во ремисија 18 месеци и […]Прочитај повеќе
Здравје Избор Охрид Ретки Болести ТОП ВЕСТИ
Охрид, 28. февруари 2019 (ОХРИДПРЕС) – Со бројни активности Охрид денес го одбележува Денот на ретките болести. Во текот на цел февруари траеше интернет кампањата „Ги запознаваме ретките болести“, во рамките на која секојдневно на голем дел од медиумите во државата се емитуваа информации за ретките болести. И оваа година во акцијата се вклучија бројни […]Прочитај повеќе
Здравје Охрид Ретки Болести ТОП ВЕСТИ
Охрид, 28. февруари 2019 (ОХРИДПРЕС) – Со видео, аудио и текстуални пораки, кои ќе се објавуваат секојдневно во текот на месец февруари, ќе се запознаеме со 28 дијагнози за ретки болести во рамките на кампањата „Ги запознаваме ретките болести“. 28. февруари 2019 година – ФАМИЛИЈАРНА АМИЛОИДНА ПОЛИНЕУРОПАТИЈА (FAP) Familial amyloid polyneuropathy – МКБ E Прочитај повеќе
Здравје Охрид Ретки Болести ТОП ВЕСТИ
Охрид, 27. февруари 2019 (ОХРИДПРЕС) – Со видео, аудио и текстуални пораки, кои ќе се објавуваат секојдневно во текот на месец февруари, ќе се запознаеме со 28 дијагнози за ретки болести во рамките на кампањата „Ги запознаваме ретките болести“. 27. февруари 2019 година – ИХТИОЗА Erythrodermia ichtyosis formis congenital – МКБ Q80.2 Клинички опис: Прочитај повеќе
Здравје Охрид Ретки Болести ТОП ВЕСТИ
Охрид, 25. февруари 2019 (ОХРИДПРЕС) – Со видео, аудио и текстуални пораки, кои ќе се објавуваат секојдневно во текот на месец февруари, ќе се запознаеме со 28 дијагнози за ретки болести во рамките на кампањата „Ги запознаваме ретките болести“. 25. февруари 2019 година – БЕТА ТАЛАСЕМИЈА Beta-thalassemia – МКБ D 56.1 Епидемиологија Точната преваленца е Прочитај повеќе
Здравје Охрид Ретки Болести ТОП ВЕСТИ
Охрид, 24. февруари 2019 (ОХРИДПРЕС) – Со видео, аудио и текстуални пораки, кои ќе се објавуваат секојдневно во текот на месец февруари, ќе се запознаеме со 28 дијагнози за ретки болести во рамките на кампањата „Ги запознаваме ретките болести“. 24. февруари 2019 година – ЈУВЕНИЛЕН ДЕРМАТОМИОЗИТ Juvenile dermatomyositis – МКБ M 33.0 Јувенилен дерматомиозит Прочитај повеќе
Здравје Охрид Ретки Болести ТОП ВЕСТИ
Охрид, 23. февруари 2019 (ОХРИДПРЕС) – Со видео, аудио и текстуални пораки, кои ќе се објавуваат секојдневно во текот на месец февруари, ќе се запознаеме со 28 дијагнози за ретки болести во рамките на кампањата „Ги запознаваме ретките болести“. 23. февруари 2019 година – ФЕНИЛКЕТОНУРИА Phenylketonuria – МКБ E 70.0, E 70.1 Фенилкетонуриjа е ретко […]Прочитај повеќе
Здравје Охрид Ретки Болести ТОП ВЕСТИ
Охрид, 22. февруари 2019 (ОХРИДПРЕС) – Со видео, аудио и текстуални пораки, кои ќе се објавуваат секојдневно во текот на месец февруари, ќе се запознаеме со 28 дијагнози за ретки болести во рамките на кампањата „Ги запознаваме ретките болести“. 22. февруари 2019 година – ХАНТИНГТОНОВА БОЛЕСТ Huntington – МКБ G 10 Хантингтонова болест е хронично, […]Прочитај повеќе
Здравје Охрид Ретки Болести ТОП ВЕСТИ
Охрид, 21. февруари 2019 (ОХРИДПРЕС) – Со видео, аудио и текстуални пораки, кои ќе се објавуваат секојдневно во текот на месец февруари, ќе се запознаеме со 28 дијагнози за ретки болести во рамките на кампањата „Ги запознаваме ретките болести“. 21. февруари 2019 година – ЦИСТИНУРИЈА Cystinuria – МКБ E72.01 Цистунурија е ретко генетско заболување со […]Прочитај повеќе
Здравје Охрид Ретки Болести ТОП ВЕСТИ
Охрид, 20. февруари 2019 (ОХРИДПРЕС) – Како дел од активностите за одбележување на Денот на ретките болести, во Охрид ќе се одржи проекција на филмот „Лицата на Лафора“. Настанот ќе се одржи во петок, 22-ри февруари, со почеток во 18:00 часот во Јавната научна установа Институт за филм – Филмска Академија Охрид. – На проекцијата […]Прочитај повеќе