септември 11, 2024

Охрид, 11. септември 2024 (ОХРИДПРЕС) – Како што старееме, одржувањето на здравјето и енергијата стануваат сè поважни, особено по 50-тата година од животот.

Балансираната исхрана и редовното вежбање се клучни за одржување на добро здравје, а одредени додатоци во исхраната можат дополнително да придонесат за оваа цел. Богати со есенцијални витамини, минерали и соединенија, овие додатоци можат да помогнат во подобрувањето на мускулната функција, здравјето на коските и нивото на енергија, кои се клучни за одржување на енергијата и силата.

Без разлика дали се работи за зајакнување на метаболизмот, поддршката на здравјето на зглобовите или зголемувањето на издржливоста, вистинските додатоци во исхраната можат да играат клучна улога во промовирањето на целокупната виталност како што старееме. Д-р Michael Lahey препорачува сите постари од 50 години да ги земаат следните додатоци во исхраната.

Магнезиум

Магнезиумот е неопходен за здравјето на мускулите, помага во регулирање на мускулните контракции и спречува грчеви. Соодветното ниво на магнезиум може да ја намали вкочанетоста и болката во мускулите, подобрувајќи ја целокупната подвижност и сила.

– Според една неодамнешна публикација, магнезиумот е микронутриент кој помага во управувањето со различни физиолошки процеси, од мускулна и нервна функција до производство на енергија. Кај луѓето над 50 години, магнезиумот е корисен за контролирање на мускулните контракции, зголемување на енергијата и подобрување на кардиоваскуларното здравје, вели д-р. Lahey.

Витамин Д

Витаминот Д е неопходен за апсорпција на калциум, кој е нужен за одржување цврсти коски. Како што старееме, густината на коските се намалува, зголемувајќи го ризикот од фрактури и остеопороза.

– Витаминот Д е корисен за здравјето на коските, имунолошкиот систем, мускулната сила и енергија. Доволна количина на витамин Д, како во храната така и во додатоците, може да помогне во намалувањето на падовите и скршениците, кои се клучни за зголемување на физичката сила во подоцнежниот живот, истакнува докторот.

Омега-3 масни киселини

Хроничното воспаление може да доведе до болки во зглобовите, вкочанетост на мускулите и намалена подвижност, особено во поодминати години. Омега-3 масните киселини имаат моќни антиинфламаторни својства кои помагаат во ублажување на овие симптоми, поттикнувајќи подобра подвижност и намалувајќи ја непријатноста.

Содржани во рибиното масло, омега-3 масните киселини имаат позитивен ефект врз намалувањето на воспаленијата. Го подобруваат здравјето на циркулаторниот систем, помагаат при движење на зглобовите, што резултира со подобра физичка енергија и добро расположение, заклучува д-р Lahey. (Крај)

извор: index.hr фото: index.hr

@OhridPress – Преземањето на оваа содржина или на делови од неа без непосреден договор со редакцијата на OhridPress значи дека се согласувате со условите за преземање, кои се објавени тука