Здравје: Витамините кои сите треба да ги внесуваме во поголеми количини
јануари 2, 2025

Орхид, 2. јануари 2025 (ОХРИДПРЕС) – Здравата исхрана и балансираното внесување на хранливи материи се клучни за да останете здрави, да одржувате здрава тежина и да го намалите ризикот од болести, вклучително и од рак.

Според гинеколошкиот онколог, д-р. Normi Steiner, не постои една магична хранлива материја која може да го спречи ракот, но клучот е разновидна исхрана. Посочува дека е потребен баланс, нагласувајќи ја важноста од комбинирање на различни хранливи материи за здравјето и намалување на ризикот од рак.

Пред да се фокусирате на одредени витамини, важно е да размислите за одржување на здрава тежина.

– Одржувањето здрав индекс на телесна маса преку исхрана и вежбање може да го намали ризикот од развој на рак, вели гинекологот д-р. Mitchell Clark.

Поврзаноста помеѓу дебелината и поголем ризик од рак на ендометриумот и јајниците е јасно утврдена, а дебелината исто така го зголемува ризикот од смртност поврзана со овие болести.

Важно е да се намали внесот на нездрава храна

Д-р. Steiner препорачува медитеранска исхрана богата со антиоксиданси и антиинфламаторни хранливи материи, истакнувајќи дека методот на шарена чинија дефинитивно помага. Витаминот Д исто така игра важна улога во поддршката на имунолошкиот систем, а некои истражувања ги поврзуваат повисоките нивоа на витамин Д со помал ризик од одредени видови на рак. Сепак, пред да земете додатоци на витамин Д, препорачливо е да се консултирате со лекар.

Покрај тоа, некои хранливи материи можат да обезбедат значителна заштита. Ендокринологот д-р. Alex Robles препорачува фолати за поправка на оштетувањата на DNK и селен, цинк и витамин Ц за нивните антиоксидантни ефекти. Храната богата со овие хранливи материи вклучува бразилски ореви, сардини, остриги и агруми како што се портокалите и лимоните.

Заедно со консумирањето здрава храна, подеднакво е важно да се намали внесувањето на нездрава храна.

– Им советувам на пациентите да го ограничат или избегнуваат прекумерното консумирање преработено и црвено месо“, вели д-р. Roblesс. Покрај тоа, редовното вежбање помага да се подобри целокупното здравје и да се намалат ризиците поврзани со ракот. (Крај)

извор: index.hr фото: index.hr

@OhridPress – Преземањето на оваа содржина или на делови од неа без непосреден договор со редакцијата на OhridPress значи дека се согласувате со условите за преземање, кои се објавени тука