август 2, 2024

Охрид, 2. август 2024 (ОХРИДПРЕС) – Одржувањето здрави црева е критично за целокупното здравје, особено кога старееме.

Но, исто така е важно ако се обидуваме да изгубиме тежина. Балансираната исхрана, богата со растителни влакна, пробиотици и есенцијални хранливи материи, го подобрува здравјето на дигестивниот систем и може да помогне во контролата на тежината. Често занемарени, зачините можат да играат клучна улога во подобрувањето на здравјето на цревата и поттикнувањето на побрзо губење маснотии.

Тие можат да помогнат во регулирањето на дигестивните ензими, да го намалат воспалението и да ги ублажат вообичаените гастроинтестинални проблеми како надуеност и гасови. Така, со додавање на разни зачини во нашите оброци, можеме да го подобриме и вкусот и хранливата вредност на нашата исхрана. Диететичарот и нутриционист Krutika Nanavati истакна три такви зачини.

Ѓумбир

Ѓумбирот е зачин познат по своите моќни антиинфламаторни својства.

– Овој зачин се бори против воспалението во цревата и придонесува за здраво варење, вели Nanavati.

Лесно можеме да го вклучиме ѓумбирот во нашата исхрана: можеме да го додадеме во супи и маринади, како дел од смути сокови или да направиме чај од него. Неговата разновидност го прави главен производ за промовирање на здравјето на цревата и дигестивниот систем.

Куркума

Куркумата е уште еден моќен зачин за здравјето на цревата и губење на тежината. Нутриционистот забележува: „Куркуминот, активната состојка во куркумата, ги штити вашите црева и го намалува воспалението“. Уникатен начин да уживате во куркума е да подготвите „златно млеко“ со куркума, ѓумбир и нашето омилено млеко.

Цимет

Циметот е фантастичен зачин кој не само што е неверојатно вкусен, туку има и бројни здравствени придобивки и може да придонесе за слабеење.

– Овој разновиден зачин може да помогне во регулирањето на шеќерот во крвта, што индиректно може да помогне во губење на тежината, тврди Nanavati. Циметот може да се додаде во овесна каша, јогурт или дури и кафе за да се подобри вкусот додека уживате во неговите здравствени придобивки за цревата.

Диететичарот заклучува дека со вклучување на овие зачини здрави за цревата во нашата исхрана, ќе имаме подобро варење и ќе постигнеме побрзо губење на тежината, а сето тоа додека уживаме во вкусни и ароматични оброци. (Крај)

извор: index.hr фото: index.hr

@OhridPress – Преземањето на оваа содржина или на делови од неа без непосреден договор со редакцијата на OhridPress значи дека се согласувате со условите за преземање, кои се објавени тука