News from Ohrid, Vesti od Ohrid, Ohrid news. Вести од Охрид, Новости Охрид, Информации од Охрид 24 часа - Брзо, точно, проверено...
ноември 22, 2024

Охрид, 22. ноември 2024 (ОХРИДПРЕС) – Избегнувањето на вештачки засладувачи може да го намали ризикот од срцев удар, а експертите тврдат дека една шолја топло какао може да ги донесе истите придобивки. Клучот е да се користи незасладено, чисто какао, кое е богато со флаваноли – моќни антиоксиданси кои се наоѓаат и во овошјето и во зеленчукот.

Флаванолите, како што објаснува диететичарот Sophie Lauver, можат да ја забават апсорпцијата на јаглехидратите, да ја подобрат чувствителноста на инсулин и да ги зачуваат бета-клетките во панкреасот.

– Резултатите од студиите покажуваат дека какаото може да помогне во одржувањето на панкреасот здрав и да го регулира инсулинот, што може да го одложи или спречи почетокот на дијабетес тип 2, изјави таа.

Флаванолите го подобруваат протокот на крв во организмот, ги намалуваат воспаленијата и го намалуваат крвниот притисок, а со тоа го намалуваат обемот на работа на срцето и ризикот од срцев удар. Многу комерцијални производи од топло какао содржат ниски нивоа на флаваноли, па затоа најдобар избор е пијалокот да го подготвите дома. За подготовка на какао препорачува и темно чоколадо бидејќи има поголема концентрација на флаваноли.

Сепак, ниту една храна сама по себе не го намалува ризикот од дијабетес и срцев удар, а умереноста е исто така многу важна. Најдобри резултати се постигнуваат преку комбинација на разновидна исхрана, редовна физичка активност, квалитетен сон и управување со стресот. Сите овие навики работат заедно за да го заштитат вашето срце и да помогнат во спречување на дијабетес. (Крај)

извор: index.hr фото: index.hr

@OhridPress – Преземањето на оваа содржина или на делови од неа без непосреден договор со редакцијата на OhridPress значи дека се согласувате со условите за преземање, кои се објавени тука