јули 11, 2024

Охрид, 11. јули 2024 (ОХРИДПРЕС) – Причините за зголемено сало на стомакот можат да бидат генетски, но секако и малку физичка активност и вежбање, како и често прејадување.

Со цел да се спречи ова, диететичарката Katherine Brooking кои совети им ги дава на нејзините клиенти, односно кои лоши навики треба да ги елиминираат или значително да ги намалат.

– Дали има едно нешто што секогаш ги советувам клиентите ако се сериозни во врска со губењето сало од стомакот? Исфрлете ги сите колачи, колачиња, бонбони и сладолед, посочува таа.

Додава дека ако „преработената храна е постојан дел од нашата исхрана, нема да биде лесно целосно да ја исклучиме. Клучот е да ја направите само мал дел од вашата исхрана.

Во ред е да се консумира преработена храна повремено, но во мали количини

Доколку овој вид на храна го консумирате повремено и во помали количини, на пример, еднаш неделно, не би требало да имаме никакви проблеми. Сепак, важно е редовно да консумираме храна како овошје, зеленчук, цели зрна, јаткасти плодови, посни протеини и масти како маслиново масло и авокадо во вашата исхрана.

– Овие намирници се богати со есенцијални витамини и минерали кои му се потребни на организмот, како и протеини и влакна, кои се неопходни за одржување на чувството на ситост и намалување на можноста за прејадување. Доколку имате проблеми со контролирањето на желбата за слатко, изберете свежо или сушено овошје, наместо преработени слатки, заклучува Brooking. (Крај)

извор: index.hr фото: index.hr

@OhridPress – Преземањето на оваа содржина или на делови од неа без непосреден договор со редакцијата на OhridPress значи дека се согласувате со условите за преземање, кои се објавени тука