Охрид, 17. ноември 2024 (ОХРИДПРЕС) – Не е некоја тајна дека исхраната игра клучна улога во нашето целокупно здравје. Иако многу луѓе размислуваат за влијанието на храната и пијалоците врз телесната тежина, важно е да се запамети дека тие исто така имаат значително влијание врз здравјето на мозокот.
Пијалоците полни со шеќер, вештачки вкусови и конзерванси не се само лоши за нашето физичко здравје – тие можат да предизвикаат губење на меморијата, тешкотии со концентрацијата и други когнитивни проблеми. Овие фактори стануваат уште поважни со возраста, бидејќи ризикот од когнитивни болести се зголемува. Затоа, докторите предупредуваат на трите од најштетните пијалоци кои треба да ги избегнуваме доколку сакаме да го зачуваме или подобриме здравјето на мозокот.
Овошни сокови со вештачки вкусови и засладувачи
Иако овошните сокови често се сметаат за здрав избор, оние со вештачки вкусови можат да имаат негативни ефекти врз мозокот. Овие сокови често содржат високо ниво на додадени шеќери и вештачки адитиви кои можат да ја нарушат меморијата и когнитивната функција со текот на времето преку стимулирање на воспаленијата и оксидативен стрес во мозокот. Воспалението и оксидативниот стрес се поврзани со проблеми со меморијата и когнитивниот пад. Наместо тоа, подобро е да изберете свежо цедени сокови или да консумирате цели плодови кои обезбедуваат повеќе хранливи материи и помалку штетни состојки.
Алкохол
Познато е дека алкохолот има бројни негативни ефекти, но важно е да се знае колку го оштетува мозокот. Алкохолот делува како депресив на централниот нервен систем, ги нарушува когнитивните функции и координацијата. Долготрајното и прекумерно консумирање алкохол може да доведе до сериозни последици, како што се деменција и послаба способност за решавање проблеми. Умереноста е клучна, но уште подобро е целосно да се избегнува алкохолот и да се изберат безалкохолни алтернативи.
Диетални пијалоци
Многумина сметаат дека диеталните пијалоци се поздрава алтернатива на засладените пијалоци, но вештачките засладувачи исто така можат да му наштетат на здравјето на мозокот. Редовното консумирање на диетални пијалоци кои содржат вештачки засладувачи може да предизвикаат когнитивни проблеми. Овие засладувачи се поврзани со невролошки нарушувања и губење на меморијата поради нивната способност често да ја менуваат функцијата на невротрансмитерите. За поздрава опција, можеме да консумираме вода или билни чаеви кои не содржат штетни хемикалии и обезбедуваат бројни здравствени придобивки. (Крај)
извор: index.hr фото: index.hr