Здравје: Избегнувајте две намирници кои предизвикуваат воспаленија и ја стареат кожата
јануари 4, 2025

Охрид, 4. јануари 2025 (ОХРИДПРЕС) – Одржувањето на младешкиот изглед на кожата зависи од колагенот и еластичноста, клучни компоненти за цврста и мазна кожа.

Сепак, одредени високо преработени намирници можат да го забрзаат стареењето на кожата со намалување на нивото на колаген и еластичноста на кожата. Ваквата храна често содржи високо ниво на шеќер, рафинирани јаглехидрати и штетни адитиви кои предизвикуваат воспаленија и оксидативен стрес, што доведува до брчки и опуштена кожа.

Бидејќи Новата година е време за промени, сега е совршен момент да ги идентификуваме и елиминираме овие намирници од нашата исхрана за да ја поддржиме здравата, сјајна кожа и да го спречиме предвременото стареење. Експертите за здравје на кожата издвоија две намирници кои особено негативно влијаат на колагенот и еластичноста на кожата.

Путер и маргарин

Иако путерот и млечните производи содржат корисни хранливи материи како витамин Д и калциум, прекумерното консумирање може да влијае на кожата. Млечните производи, како путерот, го зголемуваат ИГФ-1, што предизвикува помрсна кожа која може да ги затне порите и да предизвика појава на акни. Маргаринот, поради високата содржина на транс масни киселини, дополнително го забрзува процесот на стареење. Транс масните киселини ја прават кожата почувствителна на УВ зрачење, кое може да го оштети колагенот и еластинот.

Слатки житарки

Житарките богати со шеќер имаат негативно влијание врз здравјето на кожата поради високиот гликемиски индекс и содржината на шеќер. Овој шеќер го промовира процесот на гликација, во кој молекулите на шеќер се врзуваат за протеините како што се колаген и еластин, создавајќи напредни финални производи за гликација (AGEs), кои ја ослабуваат кожата. Прекумерното внесување на рафиниран шеќер ги оштетува колагенот и еластинот, намалувајќи ја еластичноста на кожата. Како подобра алтернатива на појадокот се препорачува овошјето кое ја задоволува потребата за слатко и дополнително ја хидрира кожата благодарение на високата содржина на вода.

Со исфрлање на овие намирници од исхраната, можеме значително да придонесеме за зачувување на младешкиот изглед на кожата и спречување на предвремено стареење. (Крај)

извор: index.hr фото: index.hr

@OhridPress – Преземањето на оваа содржина или на делови од неа без непосреден договор со редакцијата на OhridPress значи дека се согласувате со условите за преземање, кои се објавени тука